Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

HEI | House of European Institutes

Perioada
1 mai-1 noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
249.995 lei

HEI | House of European Institutes și-a propus să continue mai departe de anul 2023 folosindu-se de fundația construită deja pentru a împuternici și inspira comunitățile locale prin punerea în dezbatere a unor valori europene precum egalitatea de gen, incluziunea socială și ecologia, favorizând dezvoltarea gândirii critice a cetățenilor și, îndeosebi, a tinerilor timișoreni. Rețeaua EUNIC e determinată să sprijine Timișoara pe termen mediu și lung cu scopul de a crește impactul culturii în plan local. Programul propus va crește vizibilitatea spațiului din Bastion pentru a-l menține pe harta culturală a Timișoarei. Va conținua să sporească ecoul CEaC la nivel național și internațional. Fundația9 va asigura o relație pe termen lung între partenerii locali și publicația Scena9 și spațiul Rezidența9 din București.

După un an extrem de intens, sectorul cultural local are nevoie de atenție și sprijin. Organizatorii propun prin prezența HEI să faciliteze o relație apropiată între membri și partenerii EUNIC și actorii culturali locali, pe termen lung. Dacă în 2023 aceștia nu au avut timp să participe activ la multe alte proiecte în afară de cele derulate de organizațiile lor, anul acesta, oferta culturală va fi mai mică, astfel că HEI va continua să servească interesele sectorului cultural independent local, prin crearea spațiului pentru dezbateri, dialog și reflecții active asupra a ce reprezintă moștenirea CEaC și rolului lor de multiplicatori.

HEI a fost inaugurat la Timișoara în iunie 2023 și a fost posibil datorită unui efort colaborativ al tuturor membrilor EUNIC. Încă din 2016, membrii rețelei EUNIC au fost în contact constant cu echipa managerială și curatorială a Timișoara2023 și Centrului de Proiecte, dorind să sprijine și să amplifice ecoul european al procesului de CEaC și să răspundă nevoii de internaționalizare, de a crea și crește relații interculturale și capacitatea scenei locale, pe termen lung, pentru a pune în valoare cultura locală, în context continental.

HEI a propus  anul trecut un program intens de evenimente care au angrenat peste 50 de lucrători culturali europeni în Timișoara. De asemenea, proiectul a propus publicului local conținut cultural care a explorat teme europene diverse și care s-a adresat mai multor straturi sociale, răspunzând nevoii de dezvoltare a publicului și de incluziune socială. Programul HEI va continua, în același spirit colaborativ, să genereze noi parteneriate între lucrătorii culturali implicați în proiectele HEI și diferiți actori locali. Programul HEI include, în continuare, colaborări cu partenerii locali și răspunde și nevoilor acestora. În 2023 am cunoscut mai bine scena locală și vom continua să lucrăm cu partenerii locali cu care colaborarea a fost mutual benefică, dorind să inspirăm valori precum încrederea, empatia și echitatea în centrul relațiilor culturale, punând la fel de mult accent pe proces, cât și pe rezultatele proiectului. Accesul la toate evenimentele publice HEI – House of European Institutes va fi deschis tuturor membrilor comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, etnie sau orientare sexuală sau gen. HEI – House of European Institutes este un proiect coordonat de Centrul Cultural German din Timișoara, alături de Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană – EUNIC România.

Centrul Cultural German a fost înființat în anul 2002 de către Societatea Culturală Româno-Germane din Timișoara, fiind o organizație non-profit. Misiunile Centrului Cultural sunt promovarea limbii și a culturii germane, precum şi susținerea legăturilor culturale româno-germane, prin organizarea de evenimente culturale variate (expoziții, lecturi, concerte etc.), prin cursurile de limba germană acreditate de Institutul Goethe și, totodată, printr-o bogată ofertă de cărţi a bibliotecii Centrului. Din anul 2009, colaborează intens cu Institutul Goethe din București și se bucură de sprijinul Ministerului de Externe al Republicii Federale Germania, prin intermediul aceluiași institut, în vederea implementării proiectelor culturale.

Organizează proiecte și cu sprijinul instituțiilor de cultură ale Primăriei Municipiului Timișoara (Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Casa de Cultură). Prin natura activităților sale, Centrul Cultural German întreține și cultivă relații strânse de colaborare și cu alte instituții de cultură, precum și cu organizații private locale, naționale și internaționale. Centrul Cultural German este mereu prezent în peisajul cultural timișorean prin evenimente de înaltă calitate și prin proiecte inovatoare și de anvergură.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?