Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Grădina Triade | Spațiu polimorf

Perioada
iunie-octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Grădina Triade | Spațiu polimorf  este un proiect al Fundației Interart Triade derulat pe parcursul anului 2024 (mai – noiembrie), se centrează pe revitalizarea și activarea spațiului existent ca loc de întâlnire culturală și de coagulare a comunității de proximitate. Scopul proiectului îl constituie activarea spațiului Grădinii de sculptură Triade, ca spațiu proteic, polimorf, apt să se adapteze nevoilor de coagulare comunitară, să se individualizeze drept un nod al diverselor tipuri de dialog cultural, resursă de educație și formare a publicului din zona de vecinătate.

Proiectul Grădina Triade | Spațiu polimorf  este o idee care s-a născut dintr-o necesitate într-un anume context istoric și social într-un cartier nou, aflat în plină configurare, în zona de sud a orașului, cunoscută drept zona Braytim (acronim provenit din asocierea numelor celor două orașe – Saint-Jean de Braye și Timișoara care după Revoluția din 1989 au decis construirea unui cartier de case individuale. În cursul celor 20 de ani de existență, contextul social și urban în care se găsește Grădina TRIADE s-a modificat. Locul a ajuns să fie punctul ce leagă vechiul cartier de blocuri de noul cartier, cu o structură socială complet diferită - două lumi deosebite ce se cer apropiate.

Se impune o reconfigurare a funcției pe care Grădina TRIADE ar putea-o avea, ca punct de congruență între cele două componente ale vecinătății, un loc care să țeasă legătura dintre istoria anterioară și cea prezentă, implicându-se în coagularea unei comunități armonioase. Din spațiu de trecere și de separare, Fundația Interart TRIADE intenționează să transforme Grădina de sculptură într-un nod activat cultural care să adune comunitatea, să o provoace participativ și să o inspire. Printr-o minimă intervenție de reconfigurare a amenajării spațiului (amplasarea unei scene unde să se poată performa), Grădina TRIADE poate răspunde unor nevoi multiple, devenind un spațiu polimorf, versatil din punct de vedere funcțional, o agora a comunității de proximitate.

Fundația TRIADE este o organizație neguvernamentală, independentă și non-profit, cu caracter apolitic, înființată în anul 2000. Membru fondator: sculptorul Peter Jecza. Acumulând 23 de ani de experiență în administrarea proiectelor culturale, Fundația este o prezență activă pe scena culturală națională. Principalele obiective ale fundației includ cunoașterea, studierea și promovarea valorilor culturale la nivel național și internațional, medierea artei prin promovarea educației artistice, dezvoltarea publicului și îmbunătățirea climatului de intercomunicare la nivel social.


Distribuie
Este utilă această pagină?