Centrul de Proiecte
Timișoara
Sport

Generația Vârfurilor | Drumul continuă

Perioada
20 mai-8 noiembrie 2024
Suma solicitată
125.000 lei

Proiectul Generația Vârfurilor | Drumul Continuă este derulat de către Clubul Sportiv Alternative și reprezintă continuarea proiectului desfășurat anul trecut - Generația Vârfurilor | Sporturi Outdoor pentru Tineri, care a pus bazele identității vizuale și conceptului Generația Vârfurilor. În cadrul proiectului,  Asociația Club Sportiv Alternative a încheiat parteneriate cu Decathlon România, Asociația CRAE Speranța, Asociația Muntele Mic Extrem și Universitatea de Vest Timișoara. Activitățile majore din cadrul proiectului vor fi cu public, se vor desfășura în Timișoara, în timp ce anumite competiții la care Alternative va participa, acțiuni de pregătire sau workshop, se vor desfășura în alte locați din țară sau străinătate.

Proiectul este axat pe două direcții, cea de performanță și cea de atragere ai sportivilor amatori în rândul practicanților de sporturi outdoor. În contextul în care escalada se află în anul 2024 în fața celei de-a doua olimpiade ca sport olimpic, Alternative vede ca oportună organizarea mai intensă a pregătirii tinerilor sportivi, într-un mod mai eficient și de a le oferi condiții și echipamente de ultimă generație, crescând nivelul acestora de performanță. Obiectivul acestor acțiuni este dezvoltarea unei pepiniere de copii și juniori, un obiectiv pe termen lung pentru participări și calificări la competiții internaționale. De asemenea, scopul de a promova sportul ca mod de viață și petrecerea timpului liber în natură, organizarea de activități sportive incluzive pentru copii cu nevoi speciale, organizarea de ateliere și activități specifice. Un accent pe încurajarea voluntariatului benefică pentru comunitate, cât și formarea unui grup de susținere (public avizat la competiții, voluntari evenimente, etc.) pentru tinerii sportivi.

Asociația Club Sportiv Alternative a fost înființată în 2002 cu scopul de a facilita practicarea de sporturi montane (mai ales alpinism și escaladă), de asemenea susținând sportul de performanță prin afilierea la Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE). În 22 de ani de activitate, CS Alternative a organizat competiții sportive (escaladă, alergare montană, ski) naționale și internaționale atât în Timișoara, cât și în zonele montane din proximitate: Valea Cernei (zonă de tradiție a timișorenilor pentru practicarea alpinismului), Munții Semenic și Munții Țarcu.

Sportivii CS Alternative au obținut titluri naționale (seniori și juniori), ultima reușită fiind titlul de campion național obținut de Loica Raul în 2023. Membru CS Alternative, Horia Colibășanu (cetățean de onoare al Municipiului Timișoara), a primit în 2023 distincția „Alpinistul Anului” pentru cel de-al zecelea opt miar cucerit în munții din Himalaya, Broad Peak. De asemenea, în 2023, CS Alternative a desfășurat cu succes proiectul Generația Vârfurilor: Sporturi Outdoor pentru Tineri, prin intermediul Centrului de Proiecte, finanțat de Municipiul Timișoara, un pol de atracție pentru tinerele generații. CS Alternative a mai desfășurat acțiuni de ecologizare (Amprenta Ecologică), a organizat proiecții legate de munte și expediții, cursuri și workshop-uri de inițiere (proiectul „Tineri în Natură”, desfășurat două ediții, cu finanțare FITT și DJST). CS Alternative promovează și cultura voluntariatului în rândul ONG-urilor, colaborând cu mai multe asociații din Timișoara, județul Timiș și Caraș-Severin (Alergotura, CS Tibiscus, Ride Competition, MunteleMic Extrem, BikeAttack, Prusik).


Distribuie
Este utilă această pagină?