Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Gărâna Jazz Festival 2022, ediția XXVI

Perioada
iulie 2022
Suma solicitată
150.000 lei

Gărâna Jazz Festival 2022. Două decenii de festival au cultivat diversitatea jazz-ului la cea mai înaltă calitate și au găzduit concerte legendare de jazz nordic, american, oriental, occidental sau românesc. Totul în spiritul unei libertăți aparte care definește identitatea celor prezenți an de an la Gărâna, indiferent de vreme. Gărâna Jazz, încă de la ediția 1/1997 din  șura/hambarul lui Gigi Taus alături de Liviu Butoi si Puba Hromadka (muzician român, emigrat din Brebu Nou în Germania în anii 80), care au avut inițiativa acestui festival, a fost gândit interdisciplinar și  colaborativ. 

Pe scena principală, vor concerta nume consacrate ale genului muzical și este adresată unui  public cunoscător și fidel. Scenele alternative, Biserica Văliug, pe Lacul Trei Ape, prezintă proiecte de nișă și  multi-disciplinare fiind direct adresată publicul cunoscător și nu numai, cu o puternică componentă  educațională, iar proiectele de la scena mică sunt dedicate co-producțiilor România-internațional și artiștilor  români la debut sau proiecte noi. Lansări de carte și CD/DVD/Disc, audiția lor/lecturi deschise, proiecțiile  de film documentar despre diverse momente ale jazz-ului sau relaționate cu biografii ale artiștilor,  curentelor, festivalurilor în fiecare seară după concert. Vor fi spectacolele de teatru, tabere de creație și rezidență artistică Arthouse Wolfsberg  și tabăra de sculptură în piatră și pictură  Simpozion de Artă Contemporană Gărâna 2021 ed. XI-a organizat de Galeria Egeria. Lucrările în piatră ale  tuturor edițiilor pot fi admirate în spațiul public și sunt donate comunității Gărâna de către organizatori, iar  pictura este expusă în rezidența Egeria Gărâna.

Un eveniment conex va fi turul caselor-muzeu conservate  și incluse în circuitul turistic, Casa Muzeul Pemilor din Banat, Casa artiștilor vizuali Minodora și Doru Tulcan, care prezintă o colecție impresionantă de artefacte ale culturii rurale, Casa Hromadka, care prezintă în  imagini, materiale printate și materiale audio primii ani de festival, Casa EnduRoMania, fondată la 1995 -  care oferă o istorie și trasee pentru turism sportiv și sustenabil, enduro, sportului extrem. Jazz Gărâna va găzdui parada și raliul automobilelor de epocă. Gărâna Jazz Festival este despre  promovarea artiștilor români, susținerea debutului, lansare în carieră, sunt invitați directori de festivaluri din alte țări,  reprezentanți ai presei de specialitate din toata lumea, conducători ai organizațiilor profesionale și  producători de muzică și spectacole. 


Distribuie
Este utilă această pagină?