Galactic Imaginarium Film Festival este singurul festival de Film Fantasy&SF din România și a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție. Evenimentele se vor desfășura în Sala Bastion 3 și la Palatul Ștefania. La Bastion 3, în spațiul HEI, evenimentele cu acces gratuit și activitățile culturale și artistice interdisciplinare sunt adresate unui public divers, format din tineri, comunitatea locală și turiști. Programul este adaptat în așa fel încât, indiferent de vârstă, statut social, sau familiarizarea cu produse culturale similare, publicul să beneficieze de alternative la petrecerea timpului liber, în moduri educative, creative și distractive. Ediția de anul acesta se va concentra pe prezentarea culturii europene prin participarea institutelor culturale HEI House of European Institutes, cărora li se va dedica câte o zi de festival.
Vor fi seri de proiecție de film internațional, expoziții de artă grafică SciFi și desene copii, ateliere creative coordonate de experți în educație non-formală, evenimente care vor implica creatori de cultură și artă Science Fiction și Fantasy și activități tip QA. Festivalul va avea și o componentă online, cu difuzare de filme din festival, pe platforma de streaming online proprie, completate de prezentări și dezbateri ale profesioniștilor din domeniul cultural și de film Science Fiction și Fantasy. O componentă importantă a festivalului sunt premiile acordate la 10 categorii (film SF scurt și de lungmetraj, film Fantasy scurt și de lungmetraj, film de animație scurt și de lungmetraj, comedie/parodie SFF de scurt și lungmetraj, documentar și film SFF realizat cu Inteligența Artificială). Organizatorii au conceput programe și produse de divertisment cultural dedicate copiilor și tinerilor - The Zone”, care vor include expoziții, ateliere practice, concursuri, jocuri și alte activități de cultură pop din aria Science Fiction și Fantasy.
Asociația Pentru Educație Complementară a fost fondată în anul 2010, cu scop de a contribui la educarea copiilor și tinerilor în zona informațiilor și a abilităților de dezvoltare personală și culturală complementară. Asociația a ales ca una din zonele principale de focus să fie aceea de a crește și educa un public cinefil, proiectele sale promovând filme europene și internaționale de SF și Fantastice, filme de autor premiate și apreciate la nivel internațional și, implicit, filme românești care, de regulă, ajung rar în sălile de cinema. România trebuie menținută pe aceeași linie cu alte țări europene care organizează asemenea evenimente culturale. Ele dinamizează spațiul în care se desfășoară, atrag turiști iubitori de film SF și dau posibilitatea conectării cu o realitate imediată care depășește granițele unui oraș sau ale unei țări. Asociația pune accentul pe colaborarea interdisciplinară a artiștilor locali și internaționali și își propune dezvoltarea continuă și susținerea producției culturii contemporane precum și facilitarea mobilității și vizibilitate pentru artiștii emergenți și locali, prin oportunități de a se manifesta în spațiul public.