Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Flow – Sub apă! Marionete imense din Veszprem și Timișoara

Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
20.100 lei

Orașul Veszprém din Ungaria a fost numit Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023 alături de Timișoara și Elefsina. În cadrul programelor dedicate acestui eveniment, Teatrul de Păpuși Kabóca Veszprém și Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara s-au angajat în realizarea mai multor proiecte comune, printre care spectacolul stradal cu păpuși gigante care se continuă cu un spectacol de teatru nonverbal cu acces liber. Spectacolul FLOW a fost creat în mod special pentru anul 2023 și are premiera în 20 ianuarie la lansarea oficială a Programului Cultural Veszprém-Balaton 2023 în interpretarea exclusivă a Teatrului de Păpuși Kabóca.

Asociația Proteszt își propune să prezinte Flow! și la Timișoara în 19 februarie pentru lansarea Programului Timișoara 2023, cu implicarea artiștilor locali împreună cu artiștii din Veszprém, ca o varianta extinsă a spectacolului prezentat la Veszprém în 20 ianuarie. Parada marionetelor gigantice, care sunt realizate în Ungaria, va include vietăți acvatice stilizate, care sunt prezente și în zona lacului Balaton (purice de apă, tardigrada, broască, vierme, polip, pește, meduză, șarpe-dragon, larvă). Parada din zona centrală a orașului va fi urmată de un spectacol stradal nonverbal dedicat nu doar copiilor, ci întregii familii, pe scena poziționată pe strada Mărășești în interpretarea păpușarilor Teatrului de Păpuși Kabóca și ai actorilor Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely. 

Spectacolul Flow! (produs de Teatrul Kaboca) este în curs de finalizare și va fi prezentat în premieră în  20 ianuarie pentru lansarea festivă a Programului Veszprem-Balaton 2023. Prezentarea la Timișoara, unde nu există o tradiție a spectacolelor stradale cu marionete de mari  dimensiuni, va marca și o colaborare a două instituții din orașele-capitală culturală.  Spectatorii vor urmări o paradă de marionete uriașe în zona centrală și apoi un spectacol  stradal nonverbal susținut de cele două teatre, amplificând atmosfera festivă generală care va  cuprinde străzile și piețele orașului în cele trei zile de evenimente. Păpușile imense sunt un element  inedit și puțin întâlnit la artele spectacolului în România, de aceea completează potrivit oferta  generoasă a evenimentelor de lansare. Mai mult, fiind o producție internațională (colaborare a două  teatre din țări diferite), aceasta potențează valența europeană a evenimentelor de Lansare. 


Distribuie
Este utilă această pagină?