Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Filmul documentar și drepturile omului: One World Romania la Timișoara

Perioada
octombrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Proiectul „Filmul documentar și drepturile omului: One World Romania la Timișoara” urmărește să promoveze filmul documentar și să ofere oportunități de educare asupra unor tematici legate de drepturile  omului, pentru liceeni și pentru publicul larg. Proiectul se va desfășura în prima parte a lunii octombrie și va avea două componente principale. Prima  componentă are în vedere organizarea replicii Festivalului de film documentar și drepturile omului - One  World Romania, ediția 15, la Timișoara. Timp de patru zile, într 6 și 9 octombrie, vor avea loc minimum 8  proiecții de film documentar urmate de discuții și dezbateri cu invitați naționali și internaționali din  domeniul cinematografic sau care activează în domeniile abordate de filme, respectiv activiști și organizații  care luptă pentru drepturile omului prin activitățile lor. Miza festivalului este de a oferi o punte de dialog  între cinematografie, în special filmul documentar, și eforturile concrete ale societății civile. 

Filmele și dezbaterile asociate acoperă o varietate de teme precum relația dintre război, mediu și sănătate  mintală, relația dintre om și mediul înconjurător, sănătate, alienare, marginalizare, inegalitate de șanse,  preum și alte tematici relevante pentru cetățenie, democrație, diversitate și drepturile omului. Umbrela este  dată de tema centrală a Festivalului One World Romania 15, respectiv, relația dintre individ și mediul  înconjurător. Fie că este vorba despre mediul natural sau construit, ne propunem să reflectăm asupra  modului în care armonia sau conflictul din mediul exterior sunt mereu în legătură cu viața interioară a  individului, iar sănătatea individului, a familiei, a societății, dar și a naturii, sunt mereu interconectate.  Conceptul va aduce în prim plan acele subiecte relevante pe plan local și are în vedere invitarea la discuții a  unor specialiști din Timișoara și din regiune, alături de invitații naționali și internaționali. A doua componentă a proiectului are în vedere organizarea unui atelier de cinci zile, care își propune să  ofere o introducere în noțiunile de bază ale limbajului audiovizual pornind de la filmul documentar, pentru  opt liceeni selectați în urma unui apel de selecție. Tinerii sunt îndrumați să problematizeze reprezentarea  realității, să pună în discuție și să analizeze formal și semantic exerciții concrete de filmare pe teren, și să își  dezvolte gândirea critică și sensibilitatea estetică prin instrumente de interpretare și realizare. 

Prin activitățile sale, Asociația One World Romania s-a impus drept unul dintre cele mai semnificative organisme promotoare de film documentar și drepturile omului din România. În anul 2008, la debutul  festivalului One World Romania, nu exista o ofertă semnificativă de acțiuni culturale legate de filmul  documentar, iar publicul nu avea aproape deloc cunoștințe legate de acest gen. One World Romania a  sprijinit evoluția cererii – dar și cea a producției de film documentar. Asociația a  devenit totodată o  platformă de expresie a cauzelor de drepturile omului prin film documentar, adunând laolaltă în jurul  acestor cauze un număr impresionant de organizații din domeniu. În scopul promovării filmului documentar, Asociația One World Romania desfășoară o serie de proiecte pe  tot parcursul anului: One World Romania – Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului;  proiectul de distribuție alternativă de film documentar „KineDok”; proiectul de cultură și educație  documentară  „Cineclubul One World Romania”; proiectul de recuperare a patrimoniului de film  documentar românesc „Sahia Vintage”; atelierul de dezvoltare de film documentar „Civil Society Pitch”,  Colecția de DVD-uri „Documentarele One World Romania”. 


Distribuie
Este utilă această pagină?