Proiectul „Filmul documentar și drepturile omului: One World Romania la Timișoara” urmărește să promoveze filmul documentar și să ofere oportunități de educare asupra unor tematici legate de drepturile omului, pentru liceeni și pentru publicul larg. Proiectul se va desfășura în prima parte a lunii octombrie și va avea două componente principale. Prima componentă are în vedere organizarea replicii Festivalului de film documentar și drepturile omului - One World Romania, ediția 15, la Timișoara. Timp de patru zile, într 6 și 9 octombrie, vor avea loc minimum 8 proiecții de film documentar urmate de discuții și dezbateri cu invitați naționali și internaționali din domeniul cinematografic sau care activează în domeniile abordate de filme, respectiv activiști și organizații care luptă pentru drepturile omului prin activitățile lor. Miza festivalului este de a oferi o punte de dialog între cinematografie, în special filmul documentar, și eforturile concrete ale societății civile.
Filmele și dezbaterile asociate acoperă o varietate de teme precum relația dintre război, mediu și sănătate mintală, relația dintre om și mediul înconjurător, sănătate, alienare, marginalizare, inegalitate de șanse, preum și alte tematici relevante pentru cetățenie, democrație, diversitate și drepturile omului. Umbrela este dată de tema centrală a Festivalului One World Romania 15, respectiv, relația dintre individ și mediul înconjurător. Fie că este vorba despre mediul natural sau construit, ne propunem să reflectăm asupra modului în care armonia sau conflictul din mediul exterior sunt mereu în legătură cu viața interioară a individului, iar sănătatea individului, a familiei, a societății, dar și a naturii, sunt mereu interconectate. Conceptul va aduce în prim plan acele subiecte relevante pe plan local și are în vedere invitarea la discuții a unor specialiști din Timișoara și din regiune, alături de invitații naționali și internaționali. A doua componentă a proiectului are în vedere organizarea unui atelier de cinci zile, care își propune să ofere o introducere în noțiunile de bază ale limbajului audiovizual pornind de la filmul documentar, pentru opt liceeni selectați în urma unui apel de selecție. Tinerii sunt îndrumați să problematizeze reprezentarea realității, să pună în discuție și să analizeze formal și semantic exerciții concrete de filmare pe teren, și să își dezvolte gândirea critică și sensibilitatea estetică prin instrumente de interpretare și realizare.
Prin activitățile sale, Asociația One World Romania s-a impus drept unul dintre cele mai semnificative organisme promotoare de film documentar și drepturile omului din România. În anul 2008, la debutul festivalului One World Romania, nu exista o ofertă semnificativă de acțiuni culturale legate de filmul documentar, iar publicul nu avea aproape deloc cunoștințe legate de acest gen. One World Romania a sprijinit evoluția cererii – dar și cea a producției de film documentar. Asociația a devenit totodată o platformă de expresie a cauzelor de drepturile omului prin film documentar, adunând laolaltă în jurul acestor cauze un număr impresionant de organizații din domeniu. În scopul promovării filmului documentar, Asociația One World Romania desfășoară o serie de proiecte pe tot parcursul anului: One World Romania – Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului; proiectul de distribuție alternativă de film documentar „KineDok”; proiectul de cultură și educație documentară „Cineclubul One World Romania”; proiectul de recuperare a patrimoniului de film documentar românesc „Sahia Vintage”; atelierul de dezvoltare de film documentar „Civil Society Pitch”, Colecția de DVD-uri „Documentarele One World Romania”.