Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Festivalul ROD

Perioada
iunie - septembrie 2022
Suma solicitată
350.000 lei

Lansat în 2020 sub forma unei caravane cinematografice care organizează proiecții de anvergura mică în cartierele Timișoarei și în spațiul rural, festivalul ROD evoluează înspre un fenomen cultural care depășește sfera filmului și se extinde spre noi forme de artă și experiment social, adăugând  pe parcurs reprezentații de teatru independent, expoziții foto produse și expuse in situ, servicii  medicale sau sociale gratuite și ateliere de specialitate. În tradiția caravanelor cinematografice, ROD Festival se desfășoară în aer liber în fața unei audiențe care nu are acces la sala de cinema, la spectacole de teatru sau intervenții culturale, propune interacțiuni pe teme sociale, de memorie și actualitate în spații neconvenționale, exterioare, pentru comunități sau oameni care de cele mai  multe ori sunt ignorați, pentru grupuri izolate, defavorizate, vulnerabile, instituționalizate, încercând  să repare fractura dintre centru și periferie, dintre discursul mainstream și vocile pierdute ale celor uitați. 

Caravana digitală este o componentă importantă a ofertei culturale ROD Festival, un concept  gândit pentru social media și platforme online și care urmărește fidelizarea unui public care va călători în spațiul virtual înaintea, în timpul și după ce caravana cinematografică a avut loc.  Caravana Digitală ROD este compusă din producții media de facturi diferite: video-reportaje, scurtmetraj de ficțiune, spot, podcast, clip publicitar, animație, making-of, teaser sau trailer.

Industriile creative locale trebuie sprijinite, producția de conținut trebuie stimulată altfel Timișoara devine o piață de desfacere pentru conținut produs altundeva. Timișoara trebuie să devină o piață de desfacere pentru conținut produs altundeva. Selecția filmelor pentru proiecție va cuprinde aproape exclusiv producții în limba română, scurtmetraje ficțiune, documentare, animație sau filme de lung-metraj. Am introdus în program teatru independent românesc, practic evenimentele din locații se transformă în mini-festivaluri de sine stătătoare, cu o oferta culturală diversă și  adaptată la specificul publicului. Filmările din locație înainte și în timpul intervențiilor culturale măresc interesul publicului, creează o interacțiune directă cu oamenii locului și generează un produs de tip documentar de scurt-metraj, creează conținut artistic distribuit în proiecție și online, o  producție care are un „shelf life” mai îndelungat.  


Distribuie
Este utilă această pagină?