Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Festivalul Internațional Orgile Cetății din Timișoara | Ediția a III-a

Perioada
3 iulie – 8 septembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
195.002 lei

Festivalul Internațional Orgile Cetății | Ediția a III-a se va desfășura în toate cartierele din Timișoara. Organizatorii propun concerte în bisericile istorice localizate în cartierele Municipiului Timișoara, precum în Piața Unirii, Piața Bălcescu, Piața Maria, Piața Romanilor, Piața Iosefin, dar și în locuri cheie precum Punctele Cardinale sau cartierele Freidorf, Fratelia, Mehala. O călătorie muzicală timp de patru luni. Muzică clasică interpretată cu orgi de patrimoniu în concerte care se vor desfășura în spații diferite din cartierele timișorene, în biserici istorice.

Orgile Cetății din Timișoara este un festival internațional având o dimensiune multietnică și multiculturală, se adresează tuturor comunităților din cartierele Timișoarei. Nu întâmplător au fost alese bisericile ca spațiu de desfășurare a concertelor deoarece acestea concentrează comunitățile etnice și confesionale diferite, coabitând într-un multiculturalism asumat. Români, maghiari, germani, italieni, bulgari, evrei, romi - fiecare aparținând unei confesiuni sau nu, însă toți se pot regăsi în repertoriul universal al concertelor propuse de organizatori. Soliștii invitați sunt din întreaga lume - Franța, Coreea, Japonia, Germania, Ungaria, Croația. Ei vin cu un repertoriu specific țărilor și tradiției muzicale din țara de unde vin. Festivalul este multicultural tocmai prin această formidabilă ofertă de soliști din diferite culturi și varietatea concertelor din programul festivalului.

Scopul principal al Festivalului Internațional Orgile Cetății din Timișoara este de promovare a patrimoniului local, românesc și universal, dedicat muzicii clasice de orgă din Timișoara. Valorificarea instrumentelor istorice din Timișoara, oferirea unui spațiu profesionist de dialogare a interpreților muzicali cu publicul larg, introducerea studenților muzicieni în rețeaua internațională de muzicieni profesioniști, promovarea valorilor muzicii de orgă într-o manieră modernă contemporană, atragerea publicului timișorean. În cadrul festivalului, muzicienii vor interpreta la șapte orgi Wegenstein. Unul dintre obiectivele organizatorilor este și acela ca prin intermediul festivalului să promovează o lungă tradiție  a muzicii de orgă interpretată la instrumente de o valoare incontestabilă.

Asociația Culturală Timorgelfest a fost înființată în 2019 și a fost proiectată pentru a susține cursuri, ateliere de orgă, proiecte educaționale, festivaluri de orgă și muzică clasică. Membrii asociației sunt cadre didactice universitare și studenți ai Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara.

*Atelierul de orgi al familiei Wegenstein din Bulevardul Mihai Viteazu nr.30 din Timișoara a fost cel mai cunoscut atelier de orgi din partea de Est a Monarhiei Austro-Ungare. Ajuns în 1881 la Timișoara, Carl Leopold Wegenstein și-a găsit un loc de muncă în cadrul atelierului constructorului de orgi și armonii Josef Hromadka, cu a cărui fiică s-a căsătorit. Datorită faptului că în casa Hromadka spațiul s-a dovedit a fi insuficient, sediul atelierului lui Wegenstein a fost mutat în cartierul Elisabetin. Firma sa a fost cea mai modernă din regiune, el fiind de altfel ultimul mare constructor de orgi din Banat. În cadrul atelierului său a folosit, în premieră pentru această parte a Europei, mașinile cu aburi pentru confecționarea orgilor, acestea fiind ulterior înlocuite cu mașini electrice.

Orgile Wegenstein împodobesc numeroase biserici din Banat, dar și din alte părți ale României sau din fosta monarhie dunăreană. Într-un caiet din anul 1913, care cuprindea toate instrumentele construite de Leopold Wegenstein, erau menționate 122 de orgi, dar numărul acestora a depășit cifra de 200, printre acestea numărându-se și orga Domului catolic din Timișoara.  În cadrul firmei lui Leopold Wegenstein au activat și fii săi Richard, Iosif și Victor, care au continuat activitatea tatălui lor după decesul acestuia. În anul 1948 firma a fost naționalizată, pe locul fostului atelier de orgi Wegenstein aflându-se în prezent clădirea ISIM-ului (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale). Clădirea Institutului de Sudură şi Încercări de Materiale este construită în anii 1972-1973. Este o clădire în stil modern, care accentuează intersecţia între străzile Mihai Viteazul şi Virgil Oniţiu prin intermediul unui corp cilindric, care devine dominanta verticală a întregii zone. (sursa https://spotlight-timisoara.eu/pf/atelierul-de-orgi-al-familiei-wegenstein/)

 


Distribuie
Este utilă această pagină?