Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Festivalul de Operă și Operetă, ediția a XVII-a

Perioada
august 2022
Suma solicitată
123.100 lei

Festivalul a luat naștere în anul 2005 și a fost conceput să devină unul dintre cele mai importante  evenimente din Timișoara desfășurate în aer liber. Opera propune publicului programe și evenimente artistice din repertoriul internațional, urmărindu-se în permanență dezvoltare de noi categorii de public, inclusiv prin introducerea unor  evenimente pentru copii și tineri. De la ediția din anul 2007, festivalul a propus și  spectacole de operă pentru copii. Viziunea artistică vizează de asemenea o mai bună racordare a instituției la dinamica culturală națională și internațională,  precum și încurajarea dezvoltării de proiecte culturale emblematice.  

Conceptul curatorial are la bază promovarea excelenței în arta muzicală, festivalul urmărind să  cuprindă unele dintre cele mai cunoscute creații ale artei interpretative. Publicul din Timișoara  are prilejul întâlnirii în aer liber cu artiști și lucrări relevante. Ediția din acest an reunește pe scena din Parcul Rozelor două  evenimente artistice de vârf: Mozart  sub clar de lună și opereta Liliacul. Melomanii vor avea ocazia să asculte în premieră Serenada nr.  10 în si bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Evenimentul este o bună ocazie de a  pune în valoare orchestra Operei Naționale Române din Timișoara. Artiștii vor interpreta Serenada  nr. 10 în si bemol major de W.A. Mozart – o lucrare foarte cunoscută, dificilă şi de dimensiuni  considerabile. Fiecare dintre cei 13 instrumentiști de pe scenă vor avea rolul de solist. 

În cea de-a doua zi a festivalului, publicul este ofertat cu binecunoscuta operetă Lilaicul de Johan Strauss, compozitor care a inclus Timișoara în turneul său  european din anul 1847, fiind primul concert în afara Vienei, oraș pe care l-a îndrăgit imediat și în care a revenit cu ocazia unui alt turneu. Amintim câțiva dintre invitații extraordinari ai celor două evenimente: maestrul Friedrich Pfeiffer, soprana Renata Vari, apreciatul actor Pavel Bartoș, precum și scenograful Zsolt Fehérvári. Opera din Timișoara a urmărit valorificarea potențialului spațiului generos din Parcul  Rozelor. Perioada de desfășurare a Festivalului este luna august când timișorenii preferă evenimentele în aer liber.


Distribuie
Este utilă această pagină?