Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Festivalul de Film Ceau, Cinema! | Ediția a XI-a

Perioada
17 iulie-21 iulie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, Festivalul de Film Ceau, Cinema! marchează intrarea într-o nouă etapă, cea de consolidare a statutului de cel mai important şi cel mai de tradiţie festival de film timişorean şi bănăţean, cu anvergură naţională şi europeană. Programul de evenimente va cuprinde în total 40 de proiecţii de film, împărţite în mai multe secţiuni, care se adresează tuturor categoriilor de public, o serie de proiecții de warm-up derulate înainte de festival, diverse evenimente speciale, printre care 2 ateliere pentru copii şi tineri, o proiecție accesibilizată pentru nevăzători, întâlniri cu cineaşti, trei expoziții, o serie de proiecții post-festival și o vizită de studiu la partenerul internațional Zavod Kinoatelje. Festivalul va găzdui invitaţi din lumea filmului, atât din România, cât şi din străinătate. Toate proiecțiile vor avea subtitrare în limba română și engleză, pentru a asigura condiții de vizionare unui public cât mai variat.

Spațiile de la Timișoara în care se vor desfășura evenimentele din cadrul festivalului sunt Cinema Timiș, Cinema Victoria, Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul, Casa Artelor, Piața Traian și Centrul Cultural Faber. Festivalul va fi precedat de o serie de proiecţii de warm-up în perioada mai-iulie și va fi urmat de o serie de proiecții post-festival în perioada septembrie-octombrie. Proiectul este dedicat publicului larg cu vârste cuprinse între 15 - 70 de ani (peste 7700 persoane), persoanelor nevăzătoare care au incluse în program o proiecție accesibilizată (30 persoane), copiilor și tinerilor care participă la atelierele și proiecțiile dedicate (120 persoane), regizorilor şi producătorilor de filme din România și străinătate (80 persoane).

Festivalul s-a dovedit deja a fi un eveniment complex care pune mare preţ pe identitatea culturală, multiculturalitate, promovarea
tinerilor cineaşti, colaborări creative cu artişti locali și dezvoltarea de abordări interdisciplinare, focus pe cinematografia românească şi europeană, facilitarea întâlnirilor şi discuțiilor cu specialişti din domeniu, promovând educaţia non-formală. Este un festival care a creat o tradiţie în ceea ce priveşte prezenţa cinematografiei europene la Timişoara, având alături o serie de parteneri culturali locali şi naţionali, precum Institutul Francez, Centrul Cultural German, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, Centrul Ceh ș.a. Anul acesta, s-au încheiat parteneriate internaționale, avându-i alături pe cei de la Zavod Kinoatelje, organizator al longevivului şi importantului festival de film Tribute to a Vision din Nova Gorica, oraș aflat la granița dintre Italia și Slovenia şi viitoare Capitală Europeană a Culturii în 2025. Considerăm de mare impact acest parteneriat, prin care se poate realiza un valoros schimb de experiențe și transfer de cunoștințe între două festivaluri din capitale europene ale culturii, având în vedere că Ceau, Cinema! a făcut parte din programul extins Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Asociația Pelicula Culturală şi-a început activitatea în 2012 prin organizarea de proiecţii de film în diferite spaţii culturale şi arhitecturale deosebite din Timişoara, ca alternativă a lipsei unui cinematograf care să găzduiască filmul european. Pelicula Culturală este dedicată cauzei filmului european, implementând pe parcursul celor 12 ani de activitate diverse proiecte culturale și educaționale, dintre care cel mai important este Festivalul de Film Ceau, Cinema!, ajuns la ediția a XI-a în 2024, și care a fost co-fondat și co-organizat împreună cu Asociația Marele Ecran.

De asemenea, Asociația Pelicula Culturală a făcut lobby încă din anul 2015 pentru înființarea unui cinematograf de artă al orașului, iar din 2018 s a implicat activ în proiectul de renovare al Cinematografului Studio și transformarea lui într-un cinematograf de artă, alături de Primăria Municipiului Timișoara, Institutul Francez din Timișoara, Asociația Marele Ecran, Asociația Documentor, Asociația Română a Filmului Independent (TIMISHORT), cu sprijinul companiei Groupama Asigurări.

Anul trecut, Asociația Pelicula Culturală a câștigat un proiect în cadrul call-ului European Echoes, finanțat de Centrul de Proiecte, care a adăugat Festivalul de Film Ceau, Cinema! în programul oficial Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Tot anul trecut, a derulat un proiect finanțat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021, care a completat bugetul și activitățile festivalului.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?