Festivalul de Arte Performative Timișoara (FAPT) 2023 este construit în jurul ideii de comunitate, pentru a investiga noi modele de creație și conviețuire, precum și pentru a pune în discuție sinergiile care se nasc într un timp determinat pe care oamenii îl petrec împreună, într-un grup. FAPT 2023 își propune un cadru de acțiune și reflecție în care arta este o practică colaborativă, adesea participativă, care implică diverse comunități de locuitori din Timișoara, păstrând în același timp accentul pe sprijinirea agenției și responsabilizării femeilor. Trei ateliere cu cinci artiști din România și Germania se vor adresa membrilor comunității ucrainiene refugiați în România, adolescenților din medii defavorizate și rezidenților din cartierul care înconjoară Parcul Uzinei de apă, pentru a explora modalități artistice de a-și spune poveștile, care vor fi fi prezentate publicului Capitalei Europene atât sub formă performativă, cât și video.
Atelierele aduc împreună realitățile lumii actuale, artiști naționali și internaționali, și sunt completate de un spectacol de dans contemporan si de un atelier sustinut pentru profesionistii de dans contemporan din Timisoara, Festivalul se adresează publicului timișorean și vizitatorilor Capitalei Culturale Europene interesați de dans contemporan printr două spectacole profesioniste de scenă mare (Teatrului German din Timișoara) și mai multe prezentări publice în spațiile aferente ale rezultatelor unor workshop-uri, instalații și formate speciale realizate împreună cu trei comunități vulnerabile care nu au acces la facil la actul cultural.
În cea de-a patra ediție, FAPT continuă să dezvolte noi modele de adresabilitate, prezență, participare și implicare, își ramifică oferta artistică și își creează noi aliați locali, naționali și internaționali, diversificându-și publicul. Cum creăm, prin artă și educație, noi strategii, alte acțiuni sau mecanisme care promovează și încurajează respectul, empatia, solidaritatea. Programul festivalului este realizat de artiști locali și internaționali pentru și alături de oameni din Timișoara, alături de corpuri cu istorii diferite, de oameni care redefinesc comunitatea din care fac parte sau caută una căreia să-i aparțină.