Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

F-Sides Crash Course: O introducere în feminism prin film

Perioada
septembrie 2022
Suma solicitată
25.000 lei

F-SIDES Crash Course este o serie de proiecții de filme regizate de femei care, timp de o săptămână, va  prezenta și explica publicului general timișorean diverse concepte cheie din istoria și gândirea  feministă. Seria de proiecții apare în continuarea unui proiect mai larg (F-SIDES Chapters), în cadrul  căruia am dezvoltat o curriculă de studii de gen ilustrată prin film dedicată adolescenților din orașe cu  acces redus la infrastructură culturală. Filmele au puterea de a ne ilustra și explica realități pe care nu  le cunoaștem sau nu le înțelegem. Feminismul este unul dintre fenomenele pe care trebuie să le  înțelegem într-un mod complex cât mai rapid, iar o călătorie prin film poate face asta.  Așadar, nu am  vrut să restricționăm  oportunitatea de învățare și de a consuma filme de artă numai  participanților cinecluburilor locale, dorim  să aducem seria de filme unui public larg. Timișoara ca  oraș magnet al regiunii este un pol cultural prin care aceste filme pot ajunge la un public divers, de  toate vârstele, și în același timp să susțină creșterea publicului cinefil din oraș.  

Asociația Room 2046 (Camera 2046) este un ONG care își propune să aducă egalitatea de gen și drepturile  omului pe scena discuțiilor publice prin intermediul mediului audiovizual. Folosind filmul ca un instrument  de educare și reprezentare, ne propunem să implicăm un public cât mai divers în activitățile și inițiativele  noastre, familiarizând publicul cu concepte precum violența de gen, drepturi reproductive, autonomia  asupra propriului corp și nu numai. Asociația își propune să prezinte în premieră în România cât mai multe  proiecte cinematografice care tratează perspectiva femeilor, dar și să dea o voce femeilor din România  pentru a-și spune propria poveste, prin ateliere, workshopuri, expoziții și evenimente dedicate. De la  înființare, principala activitate a asociației a fost F-SIDES Cineclub, un cineclub bilunar dedicat exclusiv  filmelor făcute de femei, acompaniate de discuții cu experți. Evenimentele au avut loc în București, Eforie  Sud, Bacău, și Brașov, și au inclus parteneriate cu alte festivaluri de renume precum One World Romania,  Festivalul Filmului Francez, Eforie Colorat, sau cu instituții precum Arhiva Națională de Film.  

Asociația Room 2046, în parteneriat cu asociația Hey, Pisi!, a întreprins o  cercetare de tip focus-grup despre hărțuirea stradală, rezultând serie de interviuri și o analiză  publicate într-o revistă de tip zine distribuită gratuit în septembrie 2021 în București în locațiile partenere  ale proiectului. De asemenea, colaborarea a avut ca rezultat o expoziție foto care analizează statutul și  sentimentele victimelor hărțuirii stradale, expoziție care a fost vernisată la Eforie Sud în august, în cadrul  proiectului Eforie Colorat, și la Apollo 111 în București, în luna septembrie. Asociația Room 2046 de  asemenea a creat peste 50 de materiale editoriale originale publicate pe site, care contextualizează filmele  și temele feministe abordate de acestea, pentru a fi mai bine înțelese de un public larg. 


Distribuie
Este utilă această pagină?