Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

F-SIDES Cineclub Timișoara 2024

Perioada
1 mai-11 noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

F-SIDES Cineclub este un proiect dedicat filmelor regizate de femei și discuțiilor despre egalitatea de gen, derulat de Asociația Room 2046 în cinematografe și spații alternative din Timișoara. Misiunea proiectului este de a promova egalitatea de gen prin intermediul filmului și de a aduce în prim plan munca regizoarelor care au avut prea puțină expunere. Prin cele două secțiuni ale proiectului - una dedicată adolescenților și cealaltă publicului general - F-SIDES aduce în Timișoara un program lunar de filme de artă din toate colțurile lumii care ne arată noi povești despre societate. Programul dedicat adolescenților F-SIDES Chapters va construi o comunitate de liceeni care parcurg o curriculă educațională despre feminism ilustrat prin film, se conectează la valori europene și își lărgesc orizonturile cinematografice.

Programul dedicat publicului larg propune un program lunar de filme alese în jurul temei afectelor, înțelese atât în dimensiunea lor de reprezentare socială - contestarea codificării culturale a emoțiilor în funcție de gen - cât și drept experiență spectatorială - relația cu genurile de film catalogate în funcție de stări. Tema centrală este explorată prin filme, materiale informative și discuții care ne arată noi povești despre lume și contribuie la o mai bună înțelegere a egalității de gen. Proiecțiile a 6 dintre filme vor fi deschise de discuții participative care pun în dialog publicul cu experți invitați, prin metode de facilitare și instrumente digitale. Programul cineclubului este întregit de secțiunea “Premiere”, care prezintă 3 titluri din 2023-2024 care au avut un circuit festivalier bogat și care sunt prezentate în premieră românească, acționând ca un vârf de lance al programării și atrăgând un public mai larg către program.

Asociația Room 2046 este un ONG care își propune să aducă egalitatea de gen și drepturile omului pe scena discuțiilor publice prin intermediul mediului audiovizual. Folosind filmul ca un instrument de educare și reprezentare, ne propunem să implicăm un public cât mai divers în activitățile noastre. Asociația își propune să prezinte în premieră în România și Republica Moldova cât mai multe proiecte cinematografice care tratează perspectiva femeilor, dar și să dea o voce femeilor pentru a-și spune propria poveste prin ateliere, expoziții și evenimente dedicate.

De la înființarea sa în 2021, Asociația Room 2046 a fost principalul organizator al F-SIDES Cineclub- un cineclub bilunar dedicat perspectivei femeilor în film și un grup de discuții pentru subiecte ce țin de egalitatea de gen. În acești ani asociația a organizat peste 70 de proiecții de film în București, Cluj, Timișoara și Sibiu, alături de dezbateri cu specialiști din scena culturală și academică locală cu privire la egalitatea de gen în România privită printr-o lentilă inter-secțională. Asociația a organizat de asemenea o retrospectivă dedicată cineastelor române care au activat
înaintea anilor ‘90.


Distribuie
Este utilă această pagină?