Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Exploratorul Intergalactic în timp și spații | Stația Timișoara

Organizator
George Preduț
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proiectul propus de George Preduț în cadrul Bursei Energie! este despre recunoașterea unei probleme comune cu care se confruntă Timișoara, așa cum o fac multe alte orașe: prezența spațiilor neutilizate sau uitate, care se transformă treptat în locuri liminale în peisajul urban. Aceste spații, consideră George Preduț, că, deși își pierd rolul lor primar, își păstrează încă un potențial neexploatat, un potențial ce merită să fie descoperit și valorificat în beneficiul comunității. Scopul pe care George Preduț și l-a propus este de a identifica aceste locuri uitate, de a le documenta și de a le reinterpreta printr-o perspectivă narativă. Prin intermediul explorării urbane și a documentării fotografice, va scoate în evidență potențialul acestor spații pentru locuitorii din Timișoara.

Artistul își propune să ofere o nouă viziune asupra peisajului urban inspirându-i pe locuitori să își redescopere orașul într-un mod unic și interesant. ”Elementul narativ al proiectului este personajul, o creație estetică care vine dintr-un alt spațiu și timp. Întâlnirea dintre personaj și urbe, ca o continuare a proiectului de la Șona Air, acolo personajul Săteanul a explorat locuri noi din sat, cu accentul pe locurile abandonate, va crea o experiență intensă pentru privitor. Fotografiile vor fi realizate din perspectiva personajului, una cu trimitere la scara umană, punându-l în relație cu spațiile pe care le va explora într-o derivă.”. Rezultatul călătoriei exploratorii va fi un fanzin distribuit locuitorilor din Timișoara în cadrul unui eveniment special de lansare.

George Preduț are o experiență în explorarea urbană de 15 ani. A avut oportunitate să lucreze la proiecte care au explorat peisajul urban din diferite perspective. Proiectul de diplomă de licență, intitulat Contrast Urban, a subliniat diferențele dintre stilurile arhitecturale din București. Proiectul diplomă de masterat, intitulat 556 București Subiectiv, a adus o perspectivă nouă asupra cronologiei orașului București, folosind un colaj tactil multimodal pe materiale textile și o instalație ready-made. A fost implicat în proiecte și evenimente în spațiul public, precum jocul urban Mal pe Mal, realizat în cadrul colectivului Super Serios în octombrie 2023, care a explorat rolul malului unui râu în spațiul public al unui oraș comparând Bega cu Dâmbovița. De asemenea, a participat la workshopul și expoziția In the Blink of an Ear în februarie 2024, unde a creat o instalație participativă, în care a explorat sunetul obținut prin intermediul contactului dintre diferite texturi și am creat un colaj de sunete de transpunere prezent - viitor.

Cu un interes în zona de fotografie în mediu urban și transferul ei în mediul textil, George a studiat Arte și Design Textil (UNArte București) și Psihologie (SNSPA București). Atât în lucrarea de licență cât și la cea de masterat a urmărit să abordeze tema orașului prin două perspective diferite. La licență a propus proiectul Contrast Urban, menit să accentueze diferențele dintre stilurile arhitecturale ale clădirilor. Pentru proiectul de masterat tema aleasă a fost 556 - București Subiectiv, mod în care a construit o cronologie a orașului București, experimentând cu materialele textile și cu texturile acestora. Proiectul a fost expus împreună cu o instalație în care au fost aduse materialele de construcție utilizate în alcătuirea orașului. Ca student Erasmus la Facultatea de Arte din Grenoble, a dezvoltat un proiect axat pe spațiul public-privat, denumit Balcoane, proiect expus și la Unagaleria. La Art Quarter în Budapesta a documentat munca artiștilor rezidenți, fotografiile fiind expuse în 2018 în expoziția Progress. Din 2011 păstrează un jurnal de fotografie analogica pe ilikegoodstories.com. Fotografiile sale surprind peisajul, arhitectura si arta in spațiul public dintr-o perspectivă observațională, poetică și subversivă, a ochiului care vede. A abordat tema relației dintre personaj și spațiu în rezidența Șona Air, desfășurată în februarie - aprilie 2024. În prezent, face parte din colectivul Super:Serios și dezvoltă proiectul Micul Haos, alături de Maria Mandea.


Distribuie
Este utilă această pagină?