Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Enhance | UPT Campus Creativ

Perioada
22 aprilie-8 noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
249.964 lei

Proiectul Enhance | UPT Campus Creativ  continuă procesul de regenerare a campusului UPT, atât ca ansamblu urban, cât și ca spațiu social, printr-o abordare holistică care să includă dezvoltarea comunitară prin creativitate, recunoașterea identității istorice și a moștenirii științifice, grijă pentru natură și orientare către un viitor sustenabil, direcționând procesul educațional universitar spre deschidere, incluziune și multidisciplinaritate. Instalații de artă, expoziții, evenimente de mediere a științei, spectacole și un mic festival muzical vor transforma spațiile Universității Politehnica într-un punct de întâlnire pentru toate micro-comunitățile timișorene în care educația capătă noi valențe, totul sub forma unui proces inițiat și co-creat de studenți.

Experiența anului 2023 arată că prin activări la firul ierbii și comunicare pe înțelesul tinerilor, dublate de deschidere din partea instituțiilor și activități accesibile care incubează creativitatea poate reprezenta o rețetă de succes în creșterea consumului cultural în rândul tinerilor. Peste 7500 de studenți, elevi, tineri și locuitori ai Timișoarei au pășit în campusul UPT anul trecut pentru a participa la evenimentele menite să deschidă spațiul către comunitate prin evenimente cultural-artistice. Feedbackul participanților a fost extrem de pozitiv. Entuziasm și așteptarea de a continua programul, dovadă fiind comunitatea creată online, numărul mare de accesări, precum și mărturiile scrise sau înregistrate cu participanții.

Strategia UPT Campus creativ este a-i implica pe studenți care trebuie să se dezvolte armonios și complet. Anii de studiu nu trebuie să fie limitativi. La absolvirea studiilor, studenții trebuie să fie deja cetățeni activi care să se implice în comunitate și să contribuie la decalajele existente, inclusiv analfabetismul științific. Acest lucru nu se poate realiza decât prin abordări de tip bottom-up, care să răspundă nevoilor tinerilor pe înțelesul tinerilor, realizate prin colaborări interdisciplinare și inter-generaționale, reunind instituția prin cadrele didactice și studenții prin organizațiile în care aceștia activează. Elementele de legătură în acest întreg demers sunt cultura și arta, ca factori care coagulează comunitatea, sporesc creativitatea, dezvoltă spiritul critic și impun abordările interdisciplinare, stimulând inovația în educație, cercetare și participare publică.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, implicându-se activ în viața socio-culturală a orașului. Organizația se remarcă prin acțiunile și proiectele demarate anual, printre care regăsim, International Student Week in Timișoara (ISWinT) care este cel mai vechi proiect organizat de Liga AC atât pentru studenți din toată lumea, cât și pentru publicul timișorean, fiind unic în România. Începând din anul 1994 până în prezent, Timișoara a găzduit peste 3000 de studenți din toate colțurile lumii pentru a crea un mediu prolific dezvoltării personale și culturale a acestora. Proiectul s-a bucurat de patronajul Guvernului României, patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, patronajul Casei Regale de România, respectiv patronajul Parlamentului European.

În anul 2023 titlului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Liga AC a desfășurat proiecte pentru comunitatea UPT și publicul timișorean contribuind la dezvoltarea și extinderea programului de capitală europeană în rândul studenților. Pentru marcarea deschiderii programului național Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Liga AC a organizat proiectul TakeOver care a adunat peste 2000 de participanți pentru a petrece timp de o noapte prin intermediul a 3 petreceri cu genuri diferite de muzică. Evenimentul a reunit artiști naționali, internaționali și studenți care și-au valorificat talentul, campusul UPT s-a deschis astfel pentru tot orașul și a devenit epicentrul sărbătorii studențești.

Cel de-al doilea proiect desfășurat de Liga AC în cadrul programului națională Timișoara Capitală Europeană a Culturii a fost UPT Campus Creativ, organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara. Evenimentele din cadrul proiectului au fost axate pe cultură, artă,
tehnologie, sustenabilitate și istoria campusului UPT și s-au bucurat de prezența a peste 7500 de participanți.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?