Encounters for Sculpture va cuprinde o serie de evenimente expoziționale, discuții sau mese rotunde desfășurate pe parcursul anului 2023, cu o cadență aproximativă de 1-2 luni. Conceptul curatorial care dă unitate acestor manifestări se referă la un tip de artă tridimensională, numită îndeobște sculptură, care depășește însă această limită a expresiei plastice, interferând cu diverse alte forme de exprimare sau medii creative. Proiectul va urmări crearea unor punți de legătură pe mai multe planuri: între mediul artistic local și cel internațional, între practica artistică și cercetarea de specialitate în domeniul teoriei artei, între artiști și publicul larg. Toate evenimentele expoziționale vor fi însoțite de întâlniri de tipul artist talk, în cadrul cărora și interacțiunea cu publicul să fie cât mai directă și mai liberă. Dimensiunea internațională a proiectului este garantată prin parteneriatele deja existente. Majoritatea evenimentelor prevăzute au și un caracter internațional, prin implicarea unor specialiști, curatori sau artiști.
Pornind de la faptul că în arta contemporană obiectul tridimensional și-a depășit condiția sau limitele, selecția curatorială în cadrul proiectului Encounters for Sculpture va avea în vedere producții artistice care au la bază obiectul sculptural, dar care urmăresc o extensie temporală, spațială sau meta-spațială a acestuia. Pe de o parte, sculptura-obiect, dar, pe de altă parte, interferența sculpturii cu forme de expresie precum intervenția asupra spațiului ambiental, instalația de tip site-specific, intervențiile de tip Land Art, obiectul augmentat prin tehnologii computerizate, performance-ul sau arta relațională.
Proiectul propus este inovator prin însuși conceptul care subsumează toate activitățile prevăzute – dezvoltarea, expunerea și promovarea unor modalități noi, experimentale de artă derivate din sculptură. Modul în care este prevăzut să se desfășoare dezbaterile care vor însoți fiecare expoziție este unul novator: prin prezența artiștilor, teoreticienilor, publicului larg și a artiștilor și curatorilor implicați în expoziții, prin utilizarea unor spații alternative care să aducă un public nou pentru aceste evenimente, prin publicarea online a concluziilor dezbaterilor, a direcțiilor de creație și cercetare care vor rezulta. Scopul proiectului este de a contribui la cunoașterea și dezvoltarea teoretică și practică a formelor contemporane, experimentale ale sculpturii.