Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Encounters

Perioada
mai - noiembrie 2022
Suma solicitată
450.000 lei

Fundația Art Encounters își propune ca prin Bienala Art Encounters să  contribuie la consolidarea contextului artistic local și național și să răspundă la nevoile reale actuale ale  sectorului prin unelte multidisciplinare, colaborare și acțiune directă. Întreaga strategie a anului în curs este  modelată în concordanță cu și ținând cont de anvergura anului 2023, când Timișoara va fi Capitală  Europeană a Culturii. Fundația Art Encounters își asumă un rol crucial strategic în desfășurarea activităților  din 2023 - la baza dosarului de candidatură a orașului la prestigiosul titlu a stat Bienala Art Encounters.  

Un aspect important pentru AE este modul în care Bienala contribuie la moștenirea pe termen  lung a proiectului CEaC, de aceea accentuează ancorarea artiștilor locali în contextul euro-regional  și european. Pentru 2023, când Bienala se va întinde pe o perioadă de 8 săptămâni, dublu față de  edițiile anterioare, un accent deosebit pe cartografierea, conectarea și ancorarea în context  european a inițiativelor culturale locale (artist run space), stimularea unei producții culturale ca  răspuns la provocările actuale (post-pandemie, conflict etc.). Pentru a avea un impact pe termen  lung Bienala din 2023 va fi pregătită de anul acesta prin activități de cercetare la nivel local,  național, dar și euro-regional (Serbia, Ungaria, Bulgaria), mentorat și producție, adresate  îndeosebi mediului artistic, dar și de pregătire a publicului, prin activități de mediere, lecturi  performative, publicații și activități de diseminare.  

Fundația Art Encounters Foundation a fost înființată în anul 2015 cu scopul principal de a susține arta contemporană românească și de a pune Timișoara pe harta evenimentelor culturale de calitate din Estul Europei. Primul eveniment organizat de Fundație a fost Bienala Art Encounters 2015, ediția-pilot a Bienalei ca a stat la baza traseului Encounters din Dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de  Capitală Europeană a Culturii. A V-a ediție a Bienalei Art Encounters are ca scop prezentarea contextului relației dintre artă și tehnologie prin perspectiva istoriei artei, cu un accent deosebit pe răspunsul artiștilor locali în dialog cu cei naționali și europeni la provocările actuale. Bienala va  explora dezvoltarea acestei relații încă de la începutul secolului al XVI-lea și până în prezent. Evenimentul va aduce împreună oameni de știință, ingineri, designeri și artiști.  Această explorare va avea loc cu ajutorul unor artiști locali, regionali și internaționali (cel mult 50, 25 regionali și 25 internaționali) sub forma unor expoziții, workshop-uri, evenimente, a unei conferințe, dar, cel  mai important, sub forma unor colaborări cu diferite entități din Timișoara și regiune.


Distribuie
Este utilă această pagină?