Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Embargo Fest 2024

Perioada
iunie-august 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Embargo Fest este despre promovarea minorităților și tradițiilor din Banat, îmbinând muzica îndrăgită de locuitorii zonei de vest a țării cu arta modernă a teatrului. Primele ediții ale evenimentului au fost organizate în Comuna Dudeștii-Vechi, unde se află cea mai mare comunitate de bulgari pavlichieni din România, iar ediția din anul 2022 a avut loc lângă orașul Recaș, zona cu una dintre cele mai mari comunități de sârbi. În contextul în care Embargo Fest a făcut parte din programul extins Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și s-a desfășurat în Timișoara la Muzeul Satului Bănățean, echipa de implementare și-a propus, anul acesta, să ducă acest eveniment și în mediul rural, înapoi în zonele marginalizate, care nu beneficiază de evenimente culturale de anvergură.

Pentru ca și timișorenii să beneficieze de un alt fel de festival, ediția de anul acesta din Timișoara se axează în principal pe atragerea și implicarea publicului tânăr în viața comunității locale. Embargo Fest le oferă tinerilor timișoreni ocazia să se implice într-un proiect multicultural care promovează viața satului bănățean. În cele patru ediții de festival, au participat peste 15.000 de timișoreni, cei mai mulți venind de fapt la edițiile desfășurate în mediul rural. Nevoia de a ieși din viața cotidiană, din viața aglomerată a orașului s-a evidențiat astfel de-a lungul anilor, participanții preferând desfășurarea evenimentului în mediul rural, acolo unde agitația urbană este înlocuită de liniștea și atmosfera pitorească a satului.

Evenimentul desfășurat în Timișoara va găzdui concertul trupei Zbogom Brus Li din Serbia și un spectacol de teatru prezentat de Teatrul Portabil și unul de Teatrul Basca, dar și un concert cu trupa locală Hazard. Festivalul din mediul rural va avea 2 scene, una principală, care se va adresa minorităților și încă o scenă de muzică electronică, care va fi concepută în parteneriat cu tinerii voluntari din comunitatea locală. În cele două zile de festival, vor performa peste 20 de artiști locali, naționali și internaționali, precum Bajaga i Instruktori (SRB), Woodstock Barbie (HU), Holograf, Teo Band și mulți alții. Printre activitățile care vor avea loc în cele două zile de festival se numără și atelierele de pictură graffitti. În fiecare seară vor avea loc spectacole de teatru prezentate de Teatrul pentru copii și tineret Merlin Timișoara și Teatrul pe Roți din Arad, iar ansamblurile de dansuri vor deschide fiecare zi de festival și vor reprezenta etnia sârbă și bulgară.

Asociația Culturală Embargo este o asociație non-profit înființată în anul 2018. Are ca scop organizarea, promovarea, coordonarea și sprijinirea activităților cultural-artistice, educaționale şi științifice din diferite domenii, dar și inițierea, derularea și promovarea proiectelor culturale. Unul
dintre obiectivele principale ale asociației a fost, încă de la înființare, promovarea minorităților naționale prin organizarea proiectului cultural Embargo Fest. Echipa are o experiență în organizarea de evenimente de peste 10 ani, acumulată în cadrul altor asociații şi instituții. De la înființare și până în prezent, asociația a dezvoltat mai multe proiecte culturale, cum ar fi cele 4 ediții ale evenimentului Embargo Fest, 3 ediții ale proiectului Embargo Hub, dar și seria de filme documentare PofTim Cultură, cu personalități marcante din zona de vest a țării.


Distribuie
Este utilă această pagină?