Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

EcoSFera - colecție de fotografii | EcoSFera - photography collection

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Pentru Andreea Săsărean, simbioza lumilor vegetale și animale este pe cât de fascinantă pentru simțurile umane, pe atât de importantă pentru viața noastră pe planeta pe care o locuim. Pornind de la această sinergie și de la speculația și interpretarea unui ecosistem necunoscut prin observarea lui și asocierea cu matematica și simțul estetic, Andreea Săsărean propune o expoziție de fotografii ca proiect în cadrul Bursei Energie!. ”Expoziția colecției de fotografii ecoSFera într-un cadru natural și folosirea de materiale  mai ecologice, așa cum spune titlul, vine din nevoia subiectivă de a arăta frăția și suroritatea în care trăim cu mediul nostru, arătând atât asemănările, cât și extraterestrul regăsit în formele dobândite de către plante în natură. Titlul se inspiră din oekos, care se traduce în casă, SF este abrevierea de la science-fiction și ecosfera înseamnă sistemul ecologic închis al unei planete în care are loc o interacțiune continuă a diferitelor forme de materie și energie. (sursă: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecosferă)”.

Se spune că în natură ar exista niște tipare pe care omul îl imită. Andreea Săsărean merge mai departe cu ideea și în argumentația ei pentru bursă vorbește despre faptul că ”Astfel ajungem la termenul de bio-mimetism, regăsit în tradiții, dar și în obiceiurile noastre cotidiene. Bio-mimetismul este o practică care învață de la natură și imită tehnicile găsite în natură pentru a rezolva provocările de dezvoltare umană - și pentru a găsi speranță. (sursă: https://biomimicry.org/what-is-biomimicry/). O altă referință din domeniul SF-ului asociat cu fenomene naturale este studiul Donnei Haraway, care vorbește despre science-fiction în relație cu practici speculative asupra naturii, metodele ei de lucru sunt Fabulație speculativă și Șiruri de figuri (sursă și inspirație:
https://scholarsbank.uoregon.edu/xmlui/bitstream/handle/1794/26308/ada03-sfsci-har-2013.pdf). Urgența documentării a acestui mediu vine din observarea modificărilor în anotimpuri, atât la oraș cât și la sat, atât la șes, cât și la munte. TEK (traditional ecological knowledge) definește aceste observații și cercetări ca fiind cunoștințe și practici transmise din generație în generație, bazate pe amintiri culturale, sensibilitate la schimbare și valori care includ reciprocitatea. (sursă: https://tek.forestry.oregonstate.edu/what tek), ceea ce reprezintă o altă motivație pentru imortalizarea naturii din ultimii ani.”.

Fotografiile pe care Andreea Săsărean le va realiza vor urmări ideile despre tipar și bio-mimetism. Colecția de fotografii va deveni o expoziție, va susține și o prezentare online. Expoziția va marca și un punct important pentru Andreea Săsărean, fiind prima expoziție personală.

Andreea Săsărean documentează, cercetează și lucrează preponderent în domeniul artei vizuale, având colaborări și inițiative în zone complementare precum artele spectacolului sau universuri sonore. Practica sa artistică se concentrează pe design multimedia, fotografie și film, sau instalații experimentale ce îmbină arii multidisciplinare de intervenție. Este absolventă a Facultății de Arte și Design Timișoara, specializarea Design Multimedia (2008) și a Universității de Arte din Linz, Austria, masteratul Timebased Media (2011). A trăit și activat în Austria, Linz și Viena, în perioada 2008 - 2015, și în România, Timișoara și București, din 2015 până în prezent. A realizat fotografii, videoclipuri, documentări foto-video, filme eseu și colaje foto, pe cont propriu sau în diverse colaborări artistice. Participă la expoziții de grup, este manager cultural și curator de proiecte artistice, contribuie în echipe de organizare, producție și documentare de festivaluri, evenimente de anvergură internațională și proiecte culturale. Din 2017, este vicepreședintele ACIA, asociație prin care elaborează și produce proiecte culturale, rezidențe și lucrări artistice. Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică are ca scop desfășurarea de activități culturale, artistice, sociale și educative, abordarea artei ca intervenție culturală. Din 2021 este parte a echipei Asociației Simultan.


Distribuie
Este utilă această pagină?