Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate

Dezvoltarea comunitară prin voluntariat

Perioada
1 august-15 noiembrie 2024
Suma solicitată
38.225 lei

Proiectul Dezvoltarea comunitară prin voluntariat își propune să crească implicarea studenților din Republica Moldova în inițiativele
comunitare din Municipiul Timișoara oferindu-le oportunități de dezvoltare personală și profesională prin activități educative și interactive. În cadrul proiectului, va fi organizată expoziția Timișoara, orașul în care îmi doresc să învăț, în cadrul căreia, studenții din Republica Moldova care își fac studiile la Timișoara, vor avea ocazia să expună. De asemenea, în cadrul proiectului va avea loc un training cu tematica How and where to volunteer?, cu scopul de a promova beneficiile voluntariatului și influența pozitivă pe care activitățile de voluntariat o pot avea asupra vieții comunitare prin încurajarea implicării tinerilor.

Un alt eveniment al proiectului va fi o masă rotundă Inspirație din trecut, în cadrul căreia  studenții basarabeni vor interacționa cu oameni din Republica Moldova stabiliți de mai mulți ani în Timișoara. Invitații vor împărtăși experiențele lor și vor oferi sfaturi privind modalitățile prin care studenții pot contribui la dezvoltarea orașului prin voluntariat. De asemenea, o activitate de teambuilding pentru membrii organizației, într-un cadru informal. În cadrul sesiunii de formare, studenții vor învăța cum se realizează proiecte comunitare, consolidând abilitățile de lucru în echipă și dezvoltându-și capacitatea de a iniția și implementa proiecte cu impact local.

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara (OSB Timișoara) a fost înființată în anul 2001 cu scopul reprezentării intereselor legitime ale studenților români de pretutindeni, cetățeni ai Republicii Moldova, veniți la studii la Timișoara. În cei douăzeci și trei de ani de activitate, OSB Timișoara a desfășurat numeroase proiecte cu specific cultural, educativ și recreațional, obținând recunoaștere la nivel național. Prin diverse
activități educaționale, culturale, sportive, artistice și umanitare, organizația își propune să educe tinerii în spiritul unității culturale, democratice  și pro-europene și să conserve identitatea națională prin valorile culturale. Unul dintre proiectele importante ale OSB Timișoara este Festivalul Cultural Zilele Basarabiei, care promovează cultura basarabeană în rândul publicului român. Alte proiecte ale organizației sunt Descoperă Timișoara dedicat studenților basarabeni din primul an; Plecare la Alba Iulia - o excursie anuală în locul unde s-a marcat Unirea Basarabiei cu România în 1918. Proiectul CineMoldova Festival de Film Basarabean, având ca scop promovarea culturii basarabene prin arta cinematografică. Luna Sportivă - proiect ce include fotbalul, baschetul și voleiul ca activități sportive, promovând activ modul sănătos de viață.

OSB Timișoara se implică activ în viața social-culturală a Timișoarei, fiind membră a Fundației Județene de Tineret Timiș (FITT), a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), a Convenției Organizațiilor Studențești din “Politehnica” (COSPol) și a Federației Tinerilor Basarabeni (FTB).


Distribuie
Este utilă această pagină?