Proiectul din cadrul Bursei de Creație Energie! pe care Alex Mirutziu îl propune constă în realizarea unui material video de portret și două interviuri, focus pe instituțiile Fundația Art Encounters și Kunsthalle Bega. Acestea vor fi publicate pe platforma internațională Contemporary Lynx. Tema fiind noua generație de antreprenori (Ovidiu Sandor, Alina Cristescu) și curatori (Diana Marincu), care în ultimii zece ani au contribuit la alinierea Timișoarei și a României la tendințele și practicile de excelență din străinătate. Obiectivul -consolidarea pozițiilor pe care le ocupă în domeniul artelor vizuale. Alex Mirutziu va urmări specificitatea mediului artistic local, detalierea elementelor de bune practici care funcționează la nivelul instituțiilor vizate și nu în ultimul rând capacitatea de promovare a valorilor naționale pe scena de artă internațională. ”Nu de puține ori, acestea sunt provocări care pot destabiliza și în final compromite un demers într-o piață de artă în formare. Pun deci accent pe latura constructivă a acestor oameni (Ovidiu Sandor, Alina Cristescu, Diana Marincu) pentru că se cere o normalizare a discursului de susținere a proiectelor care pun România pe harta destinațiilor de interes”.
Materialele realizate vor fi publicate pe Contemporary Lynx, disemina pe pagina oficială a publicației și pe rețelele de socializare multiple materiale introductive și de sinteză în text și video care vor ajunge la curatori, directori de instituții din străinătate, lucru care va oferi posibilitatea unui dialog în branșă și chiar a unor discuții și colaborări viitoare. Publicația Contemporary Lynx este apreciată la cele mai mari evenimente de artă din lume, de la Hong Kong la Miami. În contextul Timișoara 2023, s-au încheiat o serie de colaborări și parteneriate internaționale, cu precădere cu instituțiile din Franța și Anglia. ”Voi insista pe tehnicalitățile necesare organizării expozițiilor Constantin Brâncuși și Victor Brauner, cât și pe producerea de lucrări noi, comisionate de Fundația Art Encounters pe timpul Bienalei de Artă Art Encounters. Programul de rezidențe artistice susținut de organizatorii bienalei este și acesta un punct important de a fi detaliat pentru că s-a dovedit a fi un program de foarte mare succes. Schimbul cultural între curatori români și străini care se face de zece ani deja nu are vizibilitate, tocmai de aceea doresc să transparentizez și acest program susținut de ambele instituții. Nu în ultimul rând, dau atenție programului foarte susținut de formare și instruire prin ghidaj profesional și prin joc de care Art Encounters și Kunsthalle Bega se ocupă cu emfază. Programul de mediere și consiliere face și el parte din punctele pe care le voi include în întâlnirile față în față cu cei implicați în organizarea acestor evenimente”.
Alex Mirutziu s-a născut la Sibiu. Alex Mirutziu creează tehnologii ale reciprocității efemere. Prin filmele, sculpturile și performance, artistul se confruntă cu antagonismul dintre dorință și satisfacerea acesteia prin dizolvarea acțiunilor strategice. În lucrările sale, artistul folosește tehnologii ale reutilizării, deteritorializării și tulburării dispozitivului corporal pentru a identifica criza corpului trăit, motivând imaginarul uman să modifice realitatea. În proiectele sale, premisa este aceea a identității ca problemă și sarcină de transgresare. Artistul abordează adesea tema dificultății de a muri, prin conceptul ‘un-selfing’ înțeles ca o responsabilitate a individului. Dincolo de activitatea sa artistică, Mirutziu e interesat și de practicile teoretice, colaborând cu artiști, scriitori, muzicieni sau filosofi printre care: Grit Hachmeister (DE), Elias Merino (ES), Graham Foust (US), Graham Harman (US). Proiectele lui au fost prezentate printre altele la Royal College of Arts, London, Von Kraal Theatre, Estonia, Konstfack, Stockholm, Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv, Powerplant, Toronto, Mucsarnok Kunsthalle, Budapesta, Centrul de Arta Contemporană și Muzeul Național de Artă, Varșovia, Muzeul National, București, Kunsthalle Mulhouse, Kunsthalle Winterthur, Kunsthalle Bega,
Centrul de Artă Contemporană, Tel Aviv, Royal Academy of Arts, Londra, Bienala de la Venezia, Bienala Mediteraneană de Artă Contemporană Haifa.