Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

D.A.N.S™ – platformă colectivă de dans pentru Timișoara

Organizator
Indie Box SRL
Perioada
mai-noiembrie 2022
Suma solicitată
149.955 lei

D.A.N.S ™ este un proiect de susținere și difuzare a creației artistice coregrafice românești, care propune noi contexte de întâlnire între artiști și public cu scopul de  a încuraja dezvoltarea unor noi moduri de gândire, acțiune și creație colectivă la Timișoara. Proiectul sprijină și dezvoltă artiștii și inițiativele locale, creează conexiuni  între Dans, diferite Arte contemporane  (poezie, artă vizuală, muzică)  punând accent  pe explorarea Spațiului public și a Naturii. Este în egală măsură, un exercițiu de activare și dezvoltare culturală care pune în centrul său Corpul și Sufletul, în căutarea momentului prezent. Activitățile propuse vor oferi o infuzie de vitalitate și energie, extrem de necesară timișorenilor în contextul pandemic și al războiului din Ucraina. 

Proiectul este inițiat de o echipă formată din Indie Box, AREAL și Concentric Projects, în cadrul unui  program curatorial colectiv propus de Alexandra Bălășoiu (coregraf și manager cultural), Alexandra  Gîrbea (coregraf Timișoara), Cosmin Manolescu (coregraf și expert cultural).  D.A.N.S.™ propune o abordare participativă prin care publicul este invitat să contribuie direct la construcția  evenimentelor artistice. Acest lucru se va realiza atât în cadrul seriei de performance-uri Variațiunile  Castanului, al sesiunilor de Dans Liber din grădina Institutului Francez din Timișoara, în cadrul laboratorului  de explorare și activare urbană prin dans “Timișoara în mișcare”, cât și al evenimentelor CORP#VERS.  

La finalul fiecărui spectacol din cadrul stagiunii, va avea loc o discuție cu publicul  în care vor fi oferite  informații despre istoria spectacolului, spectatorii vor fi invitați să-și spună părerea și să ofere feedback-uri despre creația vizionată. Discuțiile post-spectacol au rolul de a oferi un context și un cadru mai bun de înțelegere al dansului contemporan. Proiectul are ca scop principal dezvoltarea scenei de dans contemporan la Timișoara și susținerea creației  coregrafice românești. În egală măsură, proiectul își propune să sprijine eforturile de diversificare a ofertei  culturale locale dar și să creeze premisele pentru deschiderea în 2023 a unui nou spațiu de dans  contemporan la Timișoara. Proiectul sprijină dezvoltarea capacităților de producție și  difuzare artistică dar și încearcă să (re)aducă publicul către artele spectacolului, după cei 2 ani de pandemie, izolare și reducere drastică a ofertei culturale.  


Distribuie
Este utilă această pagină?