Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Cover Me Softly

Perioada
13 septembrie-27 octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

Cover Me Softly este o expoziție interdisciplinară ce explorează fenomenul cover-ului atât ca proces creativ, cât și ca aplicare literală protecție, acoperire, înveliș. Traversând granițe geografice și medii artistice, expoziția pune în lumină diversitatea și profunzimea interpretărilor din domenii artistice și contexte culturale variate, oferind o perspectivă aparte asupra modului în care interacționăm cu lucrări și creații preexistente. Prin spectrul său larg de manifestări, de la omagiu la parodie și de la imitație la transformare, Cover Me Softly propune un dialog fluid și unic între original și reinterpretare, deschizând noi domenii de posibilitate și evidențiind amploarea inter-conexiunii noastre culturale. Această dinamică nu numai că redefinește relațiile noastre cu operele de artă și creatorii lor, dar ridică și întrebări fundamentale despre autenticitate, proprietate și identitate culturală.

Expoziția principală din cadrul Beta 2024 - Cover Me Softly, curatoriată de Oana Stănescu, va avea loc la Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății. Spațiul a găzduit numeroase expoziții și activități culturale, continuă să funcționeze, și după anul de Capitală Europeană Culturală, ca un exemplu vibrant de place-making, prelungind spațiul public în curtea garnizoanei și viceversa. Cu o prezență satelit la Reșița, expoziția extinde dialogul între diferite spații și comunități. Cover Me Softly invită la explorare și reflecție, promovând dialogul intercultural și interdisciplinar într-un mod accesibil și stimulativ, provocând imaginația publicului și explorând noi perspective și conexiuni într-o lume complexă și în continuă transformare.

Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România a fost înființată în anul 2001. Misiunea filialei  în relație cu comunitatea este de face ca arhitectura să fie mai mult decât un simplu act de construcție - un act de cultură de interes public, cu implicații profunde în domenii precum urbanismul, economia, societatea și ecologia. Ca obiective culturale, promovarea arhitecturii de înaltă calitate, crearea și susținerea unui mediu de interacțiune între corpul profesional, administrație și societatea civilă, adaptarea educației în domeniul arhitecturii la tendințele mediului
socio-economic și cultural, precum și promovarea identității culturale regionale în context național și internațional.

De la înființare, OAR Timiș a organizat o serie de proiecte culturale remarcabile. Cel mai important este Bienala timișoreană de arhitectură Beta, prima ediție a fost în anul 2016, impunându-se ca o manifestare de arhitectură relevantă la nivel național și în euroregiune. Un alt proiect de succes dezvoltat de filială a fost 'Privește Orașul', care s-a transformat în traseul 'Spații Vii/Breathing Spaces', culminând cu Pepiniera 1306 - un highlight al Programului Național Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Din anul 2020, Beta a devenit membru al platformei pan-europene LINA, aceasta însemnând o prezență constantă și o conexiune la cele mai recente discursuri de arhitectură europene la nivel internațional.


Distribuie
Este utilă această pagină?