Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Copiii şi animalele | O prietenie ca-n poveşti

Organizator
Andreea Iatagan
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proiectul pe care Andreea Iatagan îl propune în cadrul Bursei de Creație Energie! este al unui al unui mini-roman pentru copii între 8 şi 12 ani, în care prietenia dintre copii şi animale salvează lumea. Eu sunt Norocel este titlul provizoriu al cărții de 100 de pagini structurate în mai multe capitole care spune povestea unui pui de pisică ce porneşte în căutarea fraţilor şi a mamei sale, abandonaţi de oameni în pădure. Intenția autoarei este de fapt un manifest împotriva violenţei asupra animalelor, a distrugerii habitatelor naturale şi împotriva nepăsării şi a lipsei de umanitate. Povestea este o ficţiune care porneşte de la întâmplări reale şi date ştiinţifice culese din surse credibile şi transformate în aventuri spuse cu umor, pe înţelesul copiilor. Copiii sunt personaje principale în poveste, iar modul lor diferit de a gândi şi de a înţelege animalele este cheia întregii acţiuni.

În cadrul bursei, Andreea Iatagan va organiza atelierele interactive în cadrul cărora va combina lectura cu activităţile de tip artistic pentru ca astfel să îi ajute pe copii să îşi descopere abilităţile de protectori ai naturii,  de a trata cu blândeţe și respect animalele şi de a conserva mediul înconjurător. Andreea Iatagan se va întâlni cu elevii și va citi în premieră fragmente din textul în lucru, încurajând discuţii libere cu copiii pe această temă - prietenia lor cu animalele într-un context mai larg, al atitudinii responsabile faţă de natură, despre consecinţele acţiunilor oamenilor asupra mediului şi a şanselor de supravieţuire a diverselor specii. În cadrul atelierelor care vor avea și o componentă creativă, copiii vor fi încurajați să scrie şi să realizeze ilustraţia pentru propria poveste care să aibă un animal preferat drept personaj principal. Andreea Iatagan le va propune copiiilor și o bibliografie pe tema relaţiei dintre copii şi animale. Atelierele vor avea loc într-o sală de clasă, o bibliotecă şcolară, dar şi într-o librărie din Timişoara, spaţii ideale în care copiii se pot apropia de cărți.

Educaţia ecologică este abordată în sistemul de învăţământ românesc doar prin cursuri opţionale răzleţe sau în cadrul unor activităţi în Săptămâna Verde. Atelierele desfăşurate în Timişoara ca parte a bursei vor reprezenta pentru elevi participanți o oportunitate de a obţine informaţii despre mediu şi de a-şi schimba felul în care se raportează la natură prin metode inedite, cu ajutorul poveştilor.

Andreea Iatangan are o experienţă de peste 20 de ani în jurnalism, descoperind că de fapt îi place să scrie nu numai ştiri şi reportaje, ci şi poveşti pentru copii. Inspirată de fetiţa ei, a inventat primul personaj, o libelulă zănatică şi curajoasă ale cărei aventuri au fost publicate în volumele Ploaia Curcubeu, Spiriduşii Luminii, Iepurele Înţelept şi secretul poveştilor, publicate la Pandora M, Grupul Editorial Trei. Al doilea personaj, Miko, o vulpe polară albăstrie, descurcăreaţă şi plină de imaginaţie, şi-a spus poveştile în seria de cărţi Miko, vulpiţa friguroasă, Miko şi aventura din noaptea de Crăciun, Miko şi Soarele, publicate la aceeșai editură, Pandora M, Grupul Editorial Trei. Miko, vulpiţa friguroasă a fost dramatizată pe scena Teatrului de copii Merlin din Timişoara în cadrul unui proiect al Asociaţiei De Basm, co-finanţat de AFCN. Aceeaşi poveste a fost inclusă pe lista de lecturi recomandate în Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa I al editurii Corint Educaţional. Alături de alţi autori membri ai Asociaţiei Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi De Basm, Andreea Iatagan construieşte proiecte culturale mai ales în şcolile şi bibliotecile din sate şi din zone defavorizate. Când nu e în redacţia de ştiri, o găsiţi în clase alături de copii pe care încearcă să îi apropie de cărţi şi de poveşti.


Distribuie
Este utilă această pagină?