Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

CommUnity / ComUnitate

Perioada
februarie-noiembrie 2023
Suma solicitată
1.202.805 lei

Festivalul in:vzbl a apărut din nevoia de a aduce împreună artişti din mai multe domenii care să poată intra în contact direct cu felurite categorii de public, această întâlnire având ca scop expunerea tuturor (artişti şi public) la perspective diferite asupra realităţii, din dorinţa de a iniţia un dialog prin intermediul căruia ceea ce este câteodată „invizibil” în societate să înceapă să devină vizibil, prin intermediul artei, într-un cartier al Timişoarei care a ajuns să fie asemănat unei „periferii” din toate punctele de vedere. Festivalul, care a avut prima ediţie în 2019 şi care s-a bucurat de succes atât în rândul publicului cât şi în mediile artistice, vine ca răspuns la nevoile accesului la cultură a populaţiei cartierului Fabric şi nu numai.

In:vzbl răspunde şi la nevoia de expresie a sectorului cultural independent de artele spectacolului care are nevoie de susţinerea producţiei şi de acces la publicuri noi.  În 2022, am oferit operatorilor culturali și artiștilor internaționali ocazia să participe la festival prin o serie de open call-uri. Ediția a treia a festivalului a cuprins 8 spectacole internaționale, 5 spectacole naționale, 5 spectacole ale Teatrului Basca, 2 rezidențe artistice internaționale și una națională, un lungmetraj și 4 scurt metraje.  Pentru anul capitalei culturale ne propunem să producem un spectacol nou pentru deschiderea programului cultural 2023, să co-producem spectacolul Cargo Timișoara împreună cu Rimini Protokoll, dar și să continuăm seria open-call-urilor și spectacolelor invitate pentru Festivalul in:vzbl.  

Ediția a 3-a a festivalului In:vzbl ne-a ajutat să testăm capacitatea organizațională de atragere a  publicului către evenimente culturale care împărtășesc valorile festivalului și să pregătim programul  cultural pentru anul 2023. Am consolidat relațiile cu parteneri naționali (ex. Replika, Reactor) și  internaționali (ex. Art Bureau), am atras publicuri noi (ex. persoane fără adăpost, refugiați, copii cu  dizabilități), am dezvoltat capacitatea de mediere culturală prin discuțiile post spectacol și am  continuat drumul către incluziune socială prin cultură oferind ateliere artistice comunităților locale  (ex. ateliere de dans contemporan, circ, muzică). În 2023, dorim să continuăm partea de cercetare artistică în comunitățile invizibile locale și să  dezvoltăm un musical despre Timişoara ultimilor ani spus din perspectiva mai multor personaje  feminine din diverse medii sociale, pe care îl vom prezenta la deschiderea programului cultural.  


Distribuie
Este utilă această pagină?