Abordarea Adinei Mocanu în artă este ludică și exploratorie, încercând în mod constant să găsească noi modalități de a descifra lumea din jurul nostru, distanțându-se în același timp de reguli și rețete. A început în 2019 o cercetare empirică - Exploring the Arcadia within oneself - despre ocultism, parapsihologie și mai ales despre cum pot fi integrate elementele mistice într-un discurs artistic. Arcadia se referă la o formă pierdută de utopie, un loc de comuniune între om și natură, în contrast cu lumea actuală orientată spre un constant progres. Folosirea fenomenelor paranormale ca punct de plecare pentru lucrările mele artistice îmi facilitează explorarea lumii dintr-o perspectivă exterioară - a Celuilalt - cu un strop de umor, un pic de melancolie și mult mai multă candoare, oferindu-mi oportunități nesfârșite de a reflecta asupra naturii umane. Preocupată de structura realității și de starea de a fi conștient, prezent, precum și de memorie, fie ea individuală sau colectivă.
În cadrul Bursei Energie!, Adina Mocanu își propune să reviziteze și să concluzioneze un proiect în continuă desfășurare care anul acesta împlinește 10 ani de existență, intitulat collective lanscapes. Proiectul are la bază un performance participativ și utilitar, în cadrul căruia Adina Mocanu își va pune abilitatea de a desena la dispoziția publicului. În sesiuni individuale de 20 de minute, Adina Mocanu va desena pentru fiecare participant o amintire – robot, o imagine neînregistrată de aceștia în alt mod și prezentă numai în spațiul lor interior. Adina Mocanu va invita subiecții să se oprească asupra unor amintiri care conțin peisaje, pentru a crea o ramă fizică și conceptuală proiectului. Având această experiență, Adina Mocanu a învățat desenând aceste peisaje că situarea unei situații din interior în exterior schimbă perspectiva participanților. Oricât de simplu ar putea părea acest concept, Adina Mocanu consideră că, de fapt, poate schimba relația dintre oameni și mediu, îi poate ajuta pe oameni să respecte natura și să înțeleagă că și ei sunt parte integrantă a naturii. Ultima activare a proiectului a fost în noiembrie 2022 în Sibiu și Berlin, fiind susținută de IFA și Centrul Cultural German din Sibiu.
Pentru a concluziona 10 ani de existență ai acestui proiect, Adina Mocanu își va petrece 20 de zile pe străzile Timișoarei, căutând participanți inediți, povestitori de peisaje. În fiecare zi va realiza în jur de 15 ședințe, acestea fiind înregistrate audio cu acordul participanților; desenele vor fi dăruite povestitorilor, după ce sunt fotografiate pentru arhiva proiectului. Adina Mocanu va realiza o pagină web pe care vor fi publicate desenele și conversațiile din spatele desenelor, atât cele petrecute în Timișoara cât și cele din trecut. Pentru Adina Mocanu, jocul constant între imaginar și real, documentar și fictiv, individual și colectiv definește proiectul, iar o prezentare integrală a acestuia a fost de la bun început scopul artistic.
Adina Mocanu trăiește și lucrează în prezent la Berlin și la București. Este licențiată și are un masterat de la Universitatea Națională de Arte din București. Între 2015 și 2016, Adina Mocanu a fost rezidentă de artă la Academia Franceză din Roma - Villa Medici. În prima jumătate a anului 2017, a fost rezidentă și a predat la Collins Living-Learning Center, University of Indiana (SUA). În 2019, a luat parte la rezidența transculturală O vilă pe cont propriu (FR / RO). În 2018, a început o cercetare empirică asupra ocultismului și a modului în care elementele din lumea de dincolo pot fi integrate într-un discurs artistic. În 2021 - 2022, a făcut parte din expoziția Cronicile viitorilor supereroi de la Kunsthalle Bega, Timișoara, curatoriată de Anca Verona Mihuleț, prezentând lucrarea Being Nina - o instalație video și performance - având ca nucleu povestea Ninei Kulagina, o gospodină rusă cu puteri telekinetice. Lucrarea video a fost achiziționată ulterior de MNAC București. În 2023, Adina a făcut parte din
evenimentele organizate cu ocazia Timișoara - Capitală Europeană a Culturii, participând la expoziția de grup Made-up Histories Have Long Lives (Remix ID), și fiind beneficiara Bursei de Creație Energie! cu proiectul Sclipici Rezidual. Adina a primit o rezidență din partea Senatului Berlinului în septembrie-noiembrie 2023 în Istanbul pentru a dezvolta un proiect în relație cu viața neo-spiritistului turc Bedri Ruhselman (1898- 1960).