Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Circumeuropa | Etapa a II-a

Perioada
mai-octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Circumeuropa | Etapa a II-a este continuarea primei expediții fluvio-maritime a unui echipaj românesc in jurul Europei. Echipajul a plecat anul trecut din inima orașului Timișoara în mai 2023 asumându-și rolul de ambasador cultural al orașului pe calea apelor. Inițiativa îi aparține lui Cristian Ilea, director de imagine TVR Timișoara, iar echipajul care îi va fi alături este format de Cosmin Jitariuc – jurnalist la TVR Timisoara și de Mihai Pătrașcu – director de imagine, skipper invitat pe segmentul de navigație maritimă.

Expediția își propune și de data aceasta să susțină evenimente culturale pe traseu, să sprijine popularizarea cercetării în domeniul ecologiei fluviale având ca temă de data aceasta, în parteneriat cu WWF, cea mai mare organizație de mediu la nivel mondial, conectivitatea longitudinală. Expediția va oferi, ca şi în trecut, un cadru special pentru schimbul cultural cu orașele în care va ajunge. Ambarcațiunea găzduiește de asemenea ambasadori culturali ai Timișoarei pe diferite segmente scurte de navigație. Nu în ultimul rând pe parcursul celor trei luni va fi realizat în parteneriat cu TVR a doua parte a documentarului acestei expediții unice, care va arăta Europa dintr-o perspectivă mai puțin cunoscută și va exemplifica în premieră cum poate fi utilizată legătura pe apă între Timișoara și Vestul Europei.

Asociația Wild Watch este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, înființată în 2015 la Timișoara cu scopul dezvoltării de proiecte pentru protejarea mediului prin promovarea unei atitudini responsabile a oamenilor față de natură și de animalele sălbatice. În același timp, Asociația Wild Watch este activă și a participat la multiple proiecte culturale deoarece, prin statutul său, are ca obiect de activitate organizarea de evenimente culturale care promovează atitudini favorabile mediului. Prin acțiunile la care este inițiator sau partener, Asociația Wild Watch urmăreşte o cât mai bună cunoaștere a mediului natural al României în vederea protejării acestuia și militează pentru a facilita această cunoaștere și publicului larg pentru conștiențizare. Principala activitate a asociaţiei este prezentarea și promovarea vieții sălbatice prin imagini foto & video, realizarea de documentare, dar și încurajarea turismului sustenabil care să permită oamenilor observarea viețuitoarelor sălbatice în mediul lor natural în condiții de maximă protecție pentru animale și pentru oamenii implicați. Asociația Wild Watch a fost înființată la inițiativa lui Cristian Ilea, singurul director de imagine din România cu specializarea Wildlife Filmmaking (Wildlife Film Academy – Cape Town, Africa de Sud).


Distribuie
Este utilă această pagină?