Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Celebrating Trouble | In Light of

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Celebrating Trouble | In Light of  continuă demersul inițiat de Asociația 4Culture în anul 2023, ]n parteneriat cu danceWEB Viena și Rețeaua Europeană Life Long Burning, co-finanțat de Centrul de Proiecte Timișoara și prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, care a consolidat și extins Programul cultural național Timișoara Capitală Culturală Europeană, respectiv
Celebrating Trouble. ChoreoCon, în perioada 4-8 octombrie 2023. Dezvoltarea capacității actorilor culturali locali de a fi prezenți și a lucra la nivel european este împlinită prin întâlniri în cadrul unor rețele și platforme europene, discuții-conferințe, rezidențe artistice, burse și schimburi de experiență, precum și dezvoltarea și implicarea publicului internațional, prin networking, distribuție și promovare.

Celebrating Trouble | In Light of este conceput ca o platformă în care practicile artistice individuale și colective reflectă asupra realităților sociale din regiune și subliniază potențialul artelor de a facilita o dezvoltare durabilă. Într-o perioadă marcată de conflicte armate, crize sociale, sanitare și climatice, proiectul facilitează participarea artiștilor români în cadrul unor evenimente prestigioase, în care dialogul intercultural, schimbul de idei și practici artistice devin o arenă publică, inspiră și creează potențialul unor cooperări pe termen lung.

Proiectul va pune la dispoziție o rețea de prezentare internațională, schimb cultural, discuții, învățare și diferite formate de rezidență, laborator artistic, ateliere/burse internaționale, reprezentații artistice, proiecții video, întâlniri de rețea internaționale, dedicate atât unui public larg cât și celui profesionist, cu scopul de a stimula gândirea critică în demersurile de cercetare artistică individuală și colectivă, încurajând în același timp perspectivele multidisciplinare de cooperare europeană.

Asociația 4Culture desfășoară activități în domeniul artei contemporane – dans, performance, arte vizuale și proiecte multidisciplinare din anul 2010. 4Culture își propune să contribuie la dezvoltarea publicului de artă contemporană din România, la dezvoltarea profesională continuă și promovarea tinerilor artiști, prin acordarea de burse, organizarea de workshop-uri, prin programe de cercetare și mentorat, rezidențe, producție, prezentare și diseminare. Organizația are o experiență de peste 12 ani în lucrul cu parteneri europeni în proiecte de cooperare, inclusiv proiecte cu finanțare UE și SEE. 4Culture a fost nominalizată de două ori la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) din România: în 2017, la categoria Rezistența prin cultură (pentru întreaga activitate) și în 2016, la categoria Activare interdisciplinară, cu proiectul X Platform (cercetare și producție interdisciplinară axată pe new media, performance și instalații).

În 2020, asociația a primit premiul AFCN pentru Promovarea culturii române în străinătate, pentru realizările realizate în cadrul celor 15 ediții internaționale ale eXplore festival – Bucharest International Contemporary Performance Festival. Directoarea artistică a 4CULTURE, Andreea Capitanescu a fost curator al programului de performing arts pentru EUROPALIA ROMÂNIA, curator al 8:tensions Series in cadrul IMPULSTANZ Festival Viena si membru al juriului CINEDANS Festival, Amsterdam. Din anul 2012, 4Culture activează in București în propriul spațiu, la WASP Working Art Space and Production, colaborează național cu artiști si organizații din Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Cluj. In 2022 expozitia co-produsa de 4Culture, “Comunitate in solitudine” (artiști: Liliana Mercioiu, Matei Bejenaru, Ghenadie Popescu, Gabriela Mateescu, Andrei Mateescu, curator: Andreea Capitanescu) a fost prezentată la Casa ISHO, ArtEncounters. Din anul 2008, Asociatia 4Culture este membru al rețelei europene Life Long Burning. Tot din 2008 este co-organizator al proiectelor europene ale rețelei (Jardin d’Europe 2008-2013,, Life Long Burning 2013-2018, 2018-2022, 2023-2026). Din anul 2014 incepe colaborarea cu organizații si artisti norvegieni prin Programul EEA Grants, dezvoltand proiectele “Foreign bodies” (2014-2016), “Exploring Plurealities” (2021-2023) si “Lockout Stereotypes” (2022- 2024). În 2023, Asociatia 4Culture a dezvoltat proiectul “Celebrating Trouble. ChoreoCon”, în cadrul Programului Timișoara Capitala Culturala Europeana, finanțat de Centrul de Proiecte Timisoara si Life Long Burning, Programul Europa Creativă.


Distribuie
Este utilă această pagină?