Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Case de muzicieni

Organizator
Asociația Opus
Perioada
iunie - noimebrie 2022
Suma solicitată
74.882 lei

Proiectul Case de muzicieni aduce în atenție casele unor mari muzicieni care au locuit în  orașele Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare (Tiberiu Brediceanu, Gyorgy Kurtag, Béla Bartòk, Ion Vidu, Iosif  Ivanovici, Filaret Barbu, Zeno Vancea, Traian Grozăvescu, Richard Oschanitzky, printre alții), precum și săli  istorice din Timișoara și Lugoj în care au susținut recitaluri mari muzicieni ai lumii, precum Franz Liszt,  Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Johann Strauss fiul, Béla Bartòk, Cella Delavrancea, Silvia  Șerbescu și, bineînțeles, George Enescu. Aceste imobile vor fi reunite pe o singură hartă digitală și documentate prin intermediul unui site  bilingv (în limbile română și engleză) dedicat acestora – timis.casedemuzicieni.ro

Este vizat un public de toate vârstele, interesat să cunoască poveștile culturii timișorene,  prin intermediul internetului. Pe harta digitală, prin intermediul aplicației google maps, vor fi marcate  locurile exacte în care cei interesați pot găsi casele ce au fost locuite, la un moment dat, de muzicieni  importanți. Obiectivele de pe hartă vor fi explicate și documentate pe site-ul timis.casedemuzicieni. Cei  plecați în căutarea acestor imobile (și nu numai ei) vor găsi pe site informații complete, oferite într-un mod atractiv și de bun gust (biografii ale acestor muzicieni ce au făcut istorie în cultura românească redactate de muzicologii proiectului, informații oferite de arhitectele implicate în demersul de față despre casele în care  au locuit, însoțite de fotografii actuale, dar și din arhive, date despre activitatea acestor muzicieni din  perioada în care au locuit în casele respective. 

Finalizarea activităților (realizarea site-ului www.timis.casedemuzicieni.ro, a hărții digitale și a hărții  ilustrate printate) va fi marcată de două evenimente, programate în perioada 20-30 octombrie 2022: un  recital la Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, locul în care Franz Liszt a concertat pe data  de 2 noiembrie 1846. Proiectul va fi interactiv,  va adresa o invitație pentru cei care dețin informații despre  case în care au locuit muzicieni sau pentru cei care vor descoperi în plimbările lor case cu plăcuțe  comemorative, propunerile să fie  integrate pe site și în hartă, după verificarea lor, specificându-se numele celui căruia i se datorează  completarea respectivă. 


Distribuie
Este utilă această pagină?