Propunerea Alina Pietrăreanu este o cercetare artistică interdisciplinară, un performance și o instalație comunitară. În cadrul proiectului Capsula Timpului, Alina Pietrăreanu va dezvolta o metodă de lucru nouă pe care o denumește teatrul și narațiunile intimității. Cercetarea pe care și-o propune, în calitate de dramaturg și performer, constă în explorarea artistică a modului în care istoriile personale se întrepătrund cu istoriile locale și devin povești universale, aliniate nevoilor societății contemporane. Alina Pietrăreanu crede că într-o epocă a globalizării afectată de segregare, conflicte militare și extremism, este mai necesară explorarea narațiunile locale și individuale pentru a oferi o voce tuturor pentru a-și face auzită propria poveste, propria perspectivă în fața istoriei. Într-un context mai larg, în acord cu valorilor europene, precum diversitate, incluziune, acceptare și egalitate de șanse.
Într-o prima etapă a cercetării, Alina Pietrăreanu va documenta dramaturgii post-dramatice și metodelor de teatru social, dar și a teoriei performance-ului în dans, arte vizuale și multimedia. O altă etapă de documentare este a istoriei personale, prin interviuri și studierea oricărui document relevant despre familie/oraș/evenimente istorice marcante, precum schimbările prin care a trecut orașul natal odată cu tranziția și modul în care a fost afectată familia. Alina Pietrăreanu va scrie textul pentru performance, paralel, ateliere de storytelling și personal writing cu tineri și oameni în vârstă în vederea dezvoltării metodei și a punerii temei alese în perspectivă.
Ca rezultat creativ al atelierelor, va construi instalația comunitară care va cuprinde istorii personale și fotografii. Ulterior, ateliere de personal writing cu poeții din gruparea Comuna 30 și cu actorii ai Teatrului Basca care vor completa instalația și o vor activa performativ în cadrul unui eveniment dedicat. Performance va fi urmat de o dezbatere publică.
Alina Pietrăreanu este o artistă interdisciplinară interesată de experimente artistice și explorarea rolurilor pe care le poate avea arta în societatea contemporană. Regizează, performează, scrie și predă cursuri de actorie și creative writing. A debutat în literatură cu romanul Să trăiești cu o presiune constantă (Editura Paralela 45, 2022). În mediul audio, e co-scenarista și regizoarea serialului audio Orbis,
ominalizat anul acesta la premiile UNITER. A regizat spectacolul de teatru multimedia Minus World și performance-ul Terra Movement - exerciții pentru o încălzire globală, în care și joacă. Este fondatoare și președinta asociației Șangri-La Artistic Ground, precum și directoarea artistică a Festivalului Internațional de Arte Performative - Ecosistem.