Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Cămine în Mișcare | Moștenirea

Perioada
mai-octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

Cămine în Mișcare | Moștenirea/Moving Fireplaces | The Legacy constituie un experiment și o analiză a potențialului moștenirii proiectului și a efectelor benefice generate de Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Proiectul presupune continuarea și dezvoltarea a câtorva dintre cele mai relevante produse și expresii artistice rezultate între anii 2022 și 2023. De la performance-uri ce au ca inspirație materialul audio UZDINUZ de Christine Cizmaș, o nouă ediție a Festivalului Moving Fireplaces/Cămine în mișcare, Moving Fireplaces sau Simpozionul Internațional Why Culture Matters – acestea vor fi readuse în atenția publicului timișorean, prin diverse intervenții culturale și activări ale spațiului public din cartierele istorice.

Proiectul acționează și ca un ambasador al Timișoara 2023 la nivel național și regional, incluzând o serie evenimente de promovare sau cercetări artistice care nu doar subliniază diversitatea culturală locală și europeană, efectele benefice ale titlului de Capitală Europeană a Culturii, dar și consolidează parteneriatele existente și facilitează dialogul cu noi comunități. Implementat încă din anul 2017, Moving Fireplaces / Cămine în mișcare este atât unul dintre cele mai longevive proiecte din programul cultural Timișoara -Capitală Europeană a Culturii, cât și din portofoliul Asociației Prin Banat. Proiectul însumează peste 650 de ore de înregistrări audio, 200 de persoane intervievate care și-au spus propria poveste și pe baza cărora au fost create, prin apeluri deschise la proiecte sau prin invitații directe piese de teatru, filme documentare, spectacole, instalatii de arta, o carte de colorat antistres, o carte de benzi desenate, un podcast de 10 ore, picturi murale în sate din județul Timiș, expoziții de artă complexe, expoziții de fotografie documentară - toate realizate de artiști, arhitecți, jurnaliști din România, Serbia, Germania, Ucraina, Franța etc. La acestea se adaugă numeroase discuții ale artiștilor, dezbateri, întâlniri comunitare sau simpozionul internațional Why Culture Matters. Rezultatele sesiunilor de cercetare de teren au fost centralizate atât în platforma digitală a proiectului, cât și în publicații tipărite.

Asociația PRIN BANAT s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial omonim, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar.

Cele mai importante proiecte din portofoliul Asociației Prin Banat sunt: Heritage of Timișoara (lansat în 2016), Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces (lansat în 2016, un proiect parte din programul cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, Centriphery (2018-2022 - proiect european în parteneriat alături de alte 8 organizații și instituții europene, co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene), Ambulanța pentru Monumente Banat (2021-2025) și Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural - Turn de Apă, Iosefin (2020-2024 - implementat în parteneriat cu Primări a Municipiului Timișoara, co-finanțat cu sprijinul Granturilor SEE prin Programul RO-Cultura). În anul 2023, Asociația Prin Banat a fost distinsă de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului pentru proiectul-pilot A week for Monuments(2022) și de către Consiliului pentru Excelența Timișoarei, cu Premiul Eftimie Murgu pentru promovarea imaginii Timișoarei și a Banatului.


Distribuie
Este utilă această pagină?