Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Cadre&Forme | Ediția a VI-a

Perioada
mai-octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Cadre&Forme | Ediția a VI-a este un program ce are ca scop promovarea dansului contemporan în Timișoara, prin consolidarea scenei emergente și prin diversificarea publicului. Cadre&Forme a pornit de la un proiect pilot în anul 2019, devenind un program de activități de formare și de expresie artistică complex, în 2023, anul Capitalei Europene a Culturii. A fost un parcurs provocator, racordat la nevoia de a dezvolta sectorul dansului contemporan în Vestul țării. Direcțiile asumate de intervenție ale proiectului sunt formarea de tineri dansatori și coregrafi prin cele deja 7 școli de vară organizate de-a lungul celor 5 ani, dar și dezvoltarea publicului de dans contemporan (de la o medie de cca 100 de spectatori/spectacol în 2019, proiectul a culminat în august 2023, când la un singur spectacol au participat 500 de spectatori). Cadre&Forme a pus pe hartă un loc dedicat pentru spectacole de dans contemporan - Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara.

Pentru anul 2024, Cadre&Forme este un proiect complet, bine așezat în sectorul dansului contemporan. Programul pentru anul 2024 include o școală de vară dedicată absolvenților edițiilor anterioare - Școala de Vară pentru Alumni. Activitatea va fi coordonată de coregrafele Vittoria de Ferrari Sapetto din Italia și Lavinia Urcan din Timișoara. Rezultatul va fi un spectacol original produs în cadrul școlii și prezentat în spațiul public, în Piața Sfântul Gheorghe. Programul va fi completat de spectacol invitat -Moveo Dance Company din Malta - un spectacol care explorează elemente de identitate, diversitate culturală și comportamente sociale, făcând dansul mai incluziv și mai accesibil.

Prin lansarea unui open call la nivel național și euroregional (Ungaria, Serbia) deschis companiilor independente de dans contemporan, va fi selectat un spectacol care va fi prezentat în cadrul ediției. Pentru a consolida dimensiunea preocupării pentru formarea de dansatori, coregrafa Viktoriia Medvedeva (refugiată din Ucraina) va susține un atelier intensiv de 3 zile de dans dedicat dansatorilor profesioniști care vor fi selectați printr-un apel deschis.

Noi Re-Creăm este o asociație activă în mediul cultural și educațional din Timișoara. În cei 9 ani de existență a reușit să dezvolte o activitate de management cultural orientată spre susținerea tinerilor creativi, a scenei de dans contemporan și alternative, precum și concentrată pe abordarea unor teme specifice. Asociația a dezvoltat o comunitate locală de artizani și designeri de obiect, sub numele de Artisans Bazaar și Timișoara Design Days. În zona educațională, Noi Re-Creăm este unul dintre actorii locali care implementează proiecte de schimburi internaționale de tineri și de educație a adulților în cadrul programului Erasmus+.

Organizația a colaborat de-a lungul timpului cu autorități publice locale și naționale și cu organisme europene în implementarea de proiecte. Membrii asociației au fost implicați în numeroase proiecte de anvergură precum pregătirea pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană, Timișoara Capitala Tineretului din România sau Festivalul JAZZx din Timișoara. Noi Re-Creăm susține sectorul de dans contemporan din oraș în colaborare cu Unfold Motion. Programul anual Cadre&Forme, parte din Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Asociația a devenit și un promotor al trupelor de rock din regiune, prin proiectul Expo Band, dar și al recuperării muzicii rock pierdute, prin proiectul Lost Tapes. În anul 2019, a avut și un proiect de educație feministă și despre femei, La Feminin.


Distribuie
Este utilă această pagină?