Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Cadre și forme/Frames & Shapes

Perioada
februarie - octombrie 2023
Suma solicitată
451.800 lei

Cadre și Forme/Frames&Shapes este un program ce are ca scop promovarea dansului contemporan în Timișoara, prin consolidarea scenei emergente și prin diversificarea publicului. Cadre și Forme a evoluat de la un proiect simplu în 2019, la un program de activități articulate și coerente în 2022, incluzând școli de vară de dans contemporan, spectacole, workshop-uri și o rezidență, pe parcursul a 6 luni de zile.  În 2023, programul propune spectacole, ateliere, o intervenție/prezentare publică, un laborator experimental, o instalație performativă itinerantă. Viziunea artistică a acestui proiect este rodul colaborării dintre două organizații timișorene (Noi Re-Creăm și  Unfold Motion), care au pus bazele acestei colaborări în 2019, reușind să consolideze demersul cu trecerea  anilor. Cadre&Forme este un proiect care are ca scop promovarea dansului contemporan în diversitatea formelor  sale expresive, formarea dansatorilor profesioniști, dar și consolidarea relației cu publicul cunoscător și  deschiderea și vizibilitatea genului către publicul nou. 

Programul este construit cu atenție la detaliile legate de excelență artistică a invitaților, dar și de originalitatea și valoarea adăugată pe care aceștia le aduc în sectorul artistic reprezentat. Programul îmbină în mod autentic preocuparea pentru dezvoltarea sectorului de dans contemporan prin oferirea de oportunități de formare pentru tinerii dansatori, colaborarea națională și internațională, precum și promovarea funcției sociale și de well-being pe care dansul o poate îndeplini pentru cei mai puțin pasionați de dimensiunea artistică. În 2022, Cadre și Forme a atins maturitatea conceptuală care deschide perspective ofertante pentru 2023, când programul propus va atrage participanți și public din țară, din zona transfrontalieră și sperăm și de mai departe. 

Cadre&Forme este totodată un proiect care a crescut de la an la an, atât în anvergură, cât și în complexitate  (prin dimensiunea activităților, dar și prin adresarea lor către categorii din ce în ce mai diverse). Pilonii pe  care se construiește acest program sunt dezvoltarea publicului prin prezentarea de spectacole pe parcursul anului 2023 spectacole complexe ale  unor școli de dans locale sau școli de dans invitate, spectacole improvizație, spectacole de tip intervenție  publică, spectacole ale tinerilor). Spectacolele vor fi prezentate îndeosebi în Piata Sf. Gheorghe,  transformând această piață în spațiul dansului contemporan al anului 2023, educarea tinerilor dansatori prin organizarea a două școli de vară susținute de coregrafi invitați care vor  lucra tineri pasionați de dans din Timișoara și zona transfrontalieră, crearea de sinergii între dans și sănătate (prin adoptarea unei viziuni ce valorifică funcția socială și de  well-being a dansului) și cooperarea locală, națională și internațională prin colaborarea în cadrul proiectului între școli de dans din  Timișoara, București și din afara țării. Astfel, scena de dans contemporan din Timișoara este racordată la  evoluțiile din plan național și din plan european.


Distribuie
Este utilă această pagină?