Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Cadre și forme

Perioada
iulie - septembrie 2022
Suma solicitată
239.000 lei

Cadre și Forme/Frames&Shapes este un program ce are ca scop promovarea dansului  contemporan în Timișoara, prin consolidarea scenei emergente și prin diversificarea publicului. Cadre și Forme a evoluat de la un proiect simplu în 2019 la un program de activități articulate și coerente în 2022, incluzând două școli de vară de dans contemporan, 11 spectacole și 4  workshop-uri, pe parcursul a 6 luni de zile. Programul este construit cu atenție la detaliile legate de excelența artistică a invitaților, dar și de originalitatea și valoarea adăugată pe care aceștia le aduc în sectorul artistic reprezentat. Programul îmbină în mod autentic preocuparea pentru dezvoltarea sectorului de dans contemporan prin oferirea de oportunități de formare pentru tinerii dansatori, colaborarea națională și internațională, precum și promovarea funcției sociale și de well-being pe care dansul o poate îndeplini pentru cei mai puțin pasionați de dimensiunea artistică. În 2022, Cadre și Forme atinge maturitatea conceptuală pe care o va hrăni în perspectiva anului 2023, când programul propus va atrage participanți și public din țară, din zona transfrontalieră și sperăm și de mai departe.

Pentru anul 2023, programul propune școala de vară de dans contemporan (două cursuri/sesiuni); Ateliere de Dance for Wellbeing; Dance meets Sports: pentru oameni pasionați de mișcare - sportivi, atleți amatori/profesioniști, practică inspirată din Fighting Monkey, Movement Culture, arte marțiale, dans contemporan; ateliere de  dans pentru persoane cu dizabilități coordinate de Catrinel Catană (DANS.ABIL); ateliere de  dans în aer liber pentru copii din medii dezavantajate în parteneriat cu Școala de Circ Timișoara. Spectacole: 3-4 producții Unfold Motion, 2 co-producții naționale, 4 spectacole internaționale.

Dimensiunea europeană a programului din acest an este conferită de tematica DIVERSITĂȚII sub care se desfășoară toate activitățile proiectului. Diversitatea înțeleasă ca acceptare reciprocă a diferențelor și ca deschidere față de alteritate este linia ce coordonează atât activitatea școlilor de  vară, cât și a spectacolelor create în cadrul programului. Dimensiunea europeană este conferită și de specificul spectacolelor invitate, care fie se înscriu în  linia tematică a promovării diversității, fie integrează diversitatea în conceptul artistic, prin limbaj  artistic și expresie artistică. De pildă, Coreomaniacii este un spectacol inclus în selecția Aerowaves  2022 , cel mai important hub&network european de dans contemporan, sustinut de Europa Creativa). 

Viziunea artistică a acestui proiect este rodul colaborării dintre două organizații timișorene, care  au pus bazele acestei colaborări în 2019, reușind să consolideze demersul cu trecerea anilor.  Noi Re-Creăm și Unfold Motion dezvoltă împreună un concept durabil, prin care dansul  contemporan devine un reper cultural timișorean, cu impact pe termen lung și potențial de  creștere. 


Distribuie
Este utilă această pagină?