Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Bienala Art Encounters 2023 I My Rhino is not a Myth. Art-Science-Fictions

Perioada
ianuarie - august 2023
Suma solicitată
1.750.000 lei

Bienala Art Encounters este un eveniment dedicat expozițiilor de artă contemporană și evenimentelor artistice conexe, axându-se pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și cu mediul socio-cultural al Timișoarei. Conceptul celei de-a cincea ediții are ca scop prezentarea relației dintre artă și tehnologie prin perspectiva istoriei artei. Curatorul Adrian Notz explorează dezvoltarea acestei relații încă de la începutul secolului al XVI-lea până în prezent. My Rhino is not a myth. Art-Science-Fiction 2023 descrie posibilele relații dintre artă și știință și felul în care acestea pot duce la crearea de noi ficțiuni.  

Evenimentul își propune să dezvolte abordări interdisciplinare prin invitarea a 50 de artiști locali și internaționali, dar și prin evenimentele conexe care vor aduce împreună oameni de știință, ingineri, designeri și artiști. Evenimentul se va întinde pe o perioadă de 8 săptămâni, va produce 10 lucrări noi, intervenții artistice în spațiul public și evenimente interdisciplinare care își propun să dezvolte și diversifice publicul artelor vizuale. A cincea ediție a Bienalei Art Encounters are  ca scop prezentarea contextului relației dintre artă și tehnologie prin perspectiva istoriei artei. Bienala va  explora dezvoltarea acestei relații încă de la începutul secolului al XVI-lea și până în prezent. Evenimentul va  aduce împreună oameni de știință, ingineri, designeri și artiști.  

Noțiunea de artă + știință are o vechime de jumătate de secol. În prezent, știința începe să înțeleagă importanța implicării artei și a artiștilor în cercetarea și invențiile de noi tehnologii, în special în  zona inteligenței artificiale. Inițiativele în artă, știință și tehnologie cunosc o creștere puternică în prezent, cel mai adesea datorită instituțiilor dedicate științei și tehnologiei, precum și datorită corporațiilor. În  calitate de hub tehnologic inovator, Timișoara face parte din avangarda acestor dezvoltări, așa cum  demonstrează domeniul educației și activitatea universităților, spațiile de artă și culturale, respectiv  sectorul business. Acest lucru se datorează și istoriei impuse de factori exteriori, întrucât în Timișoara și  regiunea Banat au fost experimentate lucruri care nu puteau fi încercate în Viena. Nu este vorba doar de  inovații tehnologice, precum iluminarea stradală și tramvaiele. Ingineria socială, planificarea urbană, dar și  diversitatea etnică sunt lucruri care au fost explorate în mod curajos în această regiune. 


Distribuie
Este utilă această pagină?