Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Beta | Bienala Timișoreană de Arhitectură, ediția a cincea

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Suma solicitată
281.000 lei

Beta | Bienala timișoreană de arhitectură reprezintă cel mai important eveniment cultural al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România. A crescut constant și susținut în ultimii 8 ani, depășind limitele geografice ale Filialei. Relevantă în euroregiune și de interes european - un proiect strategic pentru Filială și pentru comunitatea locală și, prin contribuția pe care o aduce comunității profesionale și anvergura internațională, Beta este un proiect strategic pentru OAR.

Cu fiecare ediție realizată, Beta aduce în discuție problematici actuale, relevante și de interes la nivel național și internațional, atât pentru comunitatea arhitecților cât și pentru publicul larg, pornind de la scopul de a îmbunătăți procesele prin care ne construim orașele și din dorința de a îmbunătăți modul în care oamenii percep și apreciază mediul construit.  Beta se dezvoltă constant pe trei paliere care o structurează la nivel de conținut - profesie - educație - oraș, fiind o platformă de colaborare și dialog între profesioniști din domeniu arhitecturii și alte profesii conexe, societatea civilă și administrație. În anii impari, eforturile echipei de proiect se concentrează în etapa de pregătire, cercetare și fundamentare a următoarei ediții, precum și în diseminarea concluziilor și a impactului ediției anterioare.

Filiala își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. În vederea intensificării și consolidării dimensiunii culturale a arhitecturii, Filiala are ca obiective culturale promovarea arhitecturii de calitate din întreg spectrul de manifestare, crearea și susținerea unui mediu de interacțiune (între corpul profesional, administrație, societate civilă), adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale regionale în context național și internațional. 

De la înființare, Filiala a organizat numeroase proiecte culturale, dintre care cel mai important fiind bienala timișoreană de arhitectură Beta (2016, 2018, 2020 și 2022), proiect care continuă seria de anuale organizate de Filială (2007-2015) și care, încă de la prima ediție din 2016, devine unul dintre principalele evenimente de arhitectură din țară și euroregiune. Privește Orașul este un alt proiect dezvoltat de filială de-a lungul anilor, începând din 2015, care s-a metamorfozat în traseul Spații Vii/Breathing Spaces, culminând cu Pepiniera 1306 - plante pentru Timișoara, contribuind astfel la programul cultural asumat prin dosarul de candidatură pentru Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. 


Distribuie
Este utilă această pagină?