Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Beta 2022 – Bienala Timișoreană de Arhitectură

Perioada
mai - octombrie 2022
Suma solicitată
807.070 lei

Privește Orașul este un îndemn de a fi responsabil față de oraș și spațiul public. Construind pe baza conceptului de proiect descris în Traseul Spații vii, Privește Orașul pornește de la premiza că spațiul public este o noțiune prea abstractă pentru a putea fi apropiată în mod cotidian de către locuitorii unui oraș, motiv pentru care spațiul public nu este asumat, îngrijit și luat în stăpânire. Drept urmare, 6 spații publice din oraș au fost antropomorfizate în personaje cu trăsături umane (defecte, calități, trecut, viitor, credințe, speranțe, temeri etc), cu scopul de a produce o schimbare în modul în care locuitorii orașului se raportează la spațiul public pe termen lung. Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, prin dosarul de candidatură, și-a asumat să intervină, pe rând, în fiecare dintre aceste spații, punând în lumină potențialul trecut cu vederea pe care acestea îl au. Scopul este activarea comunității locale, crearea unui cadru pentru experiențe, realizându-se astfel o punte de legătură între oraș ca spațiu al nostru, al tuturor și individ, locuitor al orașului. 

Proiectul se apleacă asupra unor spații problematice din oraș: Piața Sinaia, Piața 700, Sala Olimpia, Piața Flavia, Piața Victoriei și un al 6-lea spațiu, spațiul public, generic, din apropierea noastră. Al 6-lea spațiu a apărut în contextul pandemiei Covid-19, atunci când interacțiunea cu spațiul public s-a rezumat doar la scurtele momente de tranzitare ale acestuia, aceste trasee și particularitățile lor devenind extrem de importante pentru cetățeni. Piața Victoriei înlocuiește spațiul ales în fazele inițiale ale proiectului - Piața Libertății. La baza acestei decizii stau o serie de evenimente importante ce marchează memoria colectivă, precum Revoluția din decembrie 1989, dar și inițiativa administrației locale de a pune în valoare acest spațiu urban, punctul 0 al orașului, piața centrală a Timișoarei. 

Ordinul Arhitecților din România este o organizație profesională care are misiunea de a comunica societății că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice. Printre obiectivele OAR se numără intensificarea dimensiunii culturale a arhitecturii și consolidarea în jurul sediilor organizației și filialelor sale teritoriale a unor centre de arhitectură și cultură urbană, generarea unei politici a patrimoniului construit în România, precum și adaptarea educației de arhitectură la tendințele mediului socio-economic și cultural. 


Distribuie
Este utilă această pagină?