Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Baroque Watermusic

Perioada
mai - septembrie 2023
Suma solicitată
247.890 lei

Proiectul Baroque Watermusic a fost conceput în ideea de a scoate muzica cultă din spațiile închise  și a realiza concerte inedite în spații neconvenționale, cu scopul de a populariza muzică barocă  și a realiza o deschidere către un public nou, din diferite pături sociale, precum și din diferite zone ale  orașului, care nu au acces la astfel de evenimente. Concerte de muzică barocă, realizate pe instrumente de epocă, cu costume de epocă, pe o ambarcațiune care va pluti pe râul Bega. Scopul proiectul este popularizare muzicii și a instrumentelor muzicale din perioada barocului muzical. De asemenea, promovarea patrimoniului cultural baroc al Timișoarei și educarea publicului în direcția unor repertorii muzicale inedite. 

Participând la evenimentele din cadrul proiectului Baroque Watermusic, publicul va fi familiarizat cu instrumentele muzicale din perioada barocului muzical, precum și cu sonoritatea acestora, și cu repertoriul specific. Prin prezentarea repertoriului muzicii din Baroc, evenimentul are și scopul de a promova patrimoniul cultural baroc al Timișoarei, mai ales din perioada eliberării cetății de sub ocupație otomană. Publicul va avea ocazia să vadă pe viu instrumente muzicale dispărute din practica muzicală, de mai bine de 300 de ani și vor putea audia muzica, așa cum a fost ea concepută și auzită în perioada barocului. Colaborarea cu facultatea si familiarizarea studenților cu aceste instrumente prin câteva concerte-lecție ținute de artiști înainte de evenimentele de pe Bega, dar și cu specialiști din alte domenii care vor confecționa costume, respectiv vor imagina o scenografie-grădină care vor găzdui concertele noastre. 

Timișoara a devenit un oraș cu adevărat european, în momentul înlăturării dominației otomane, în  secolul al XVIII-lea. Fiind sub dominația și influența imperiului Austro-Ungar, Timișoara a fost o punte  de legătură între culturi. Aici au activat artiști de renume european, care au creat capodopere ale artelor plastice, arhitecturii și muzicii. Asociatia Festivalul Baroc Timișoara, prin toate edițiile  organizate și prin proiectul Baroque Watermusic, scoate în evidență exact această latură, promovând  valori ale culturii europene din perioada barocului. Prin realizarea acestui proiect, Festivalul Baroc Timișoara, va întări legături vechi cu instituții importante de cultură din Timișoara, reprezentate prin Opera Națională Română și Facultatea de Muzică. 


Distribuie
Este utilă această pagină?