Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Baroque Watermusic II

Perioada
16 august-10 noiembrie 2024
Suma solicitată
100.000 lei

Baroque Watermusic este un proiect de promovare și interpretare a compozițiilor specifice barocului în concerte care vor avea loc pe malul Canalului Bega, dar și în instituții de învățământ și în spații neconvenționale. Vor fi prezentate repertorii din perioada barocului muzical prin colaborare cu muzicieni din țară și din străinătate. Proiectul debutează cu un concert-lecție cu ocazia evenimentului City Celebration/Celebrarea Orașului  într-un spațiu accesibil: Pavilionul de sticlă din Parcul Copiilor, pe malul Canalului Bega. Cu ocazia acestui eveniment, organizatorii propun în pavilion un concert-lecție cu caracter interactiv, unde vor fi invitați copii și părinți de la școala privată Incubatorul de Arte, precum și publicul care frecventează parcul, familii cu copii.

În cadrul proiectului vor avea loc și ateliere pe diverse teme, dar și audiții pentru liceeni și studenți. Organizatorii doresc să încurajeze participarea în sesiuni de prezentare și concerte-lecție cu scopul de a-i educa pe tinerii artiști și specialiști ai domeniului în ceea ce privește muzica barocă. La Liceul de Artă Ion Vidu și la Facultatea de Muzică, vor fi invitați elevi, cadre didactice dar și familiile lor. Evenimentele vor pregăti publicul pentru componenta centrală a proiectului - Baroque Watermusic II. Astfel, publicul se va putea bucura de un concert pe malul Canalului Bega unde va fi amenajat un spațiu de audiție pe un ponton pe apă, care devine scenă pentru muzicieni în zona centrală lângă podul Michelangelo. Proiectul a pornit de la ideea de a scoate muzica barocă și cultă din spațiile închise și a realiza concerte inedite în spații publice în cadrul Programului Cultural Național Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Asociația Festivalul Baroc Timișoara a fost înființată în anul 2012 cu scopul de a organiza un festival anual de muzică veche în Sala Barocă din Muzeul de Artă a Timișoarei. Încă de la prima ediție, festivalul s-a bucurat de un public numeros, iar evenimentele s-au desfășurat atât în Sala
Barocă, fiind primul eveniment de acest gen din cadrul instituției, dar și în alte locații încărcate de istorie, din Timișoara, devenind un eveniment emblematic pentru oraș. În cele zece ediții, Festivalul Baroc a crescut exponențial ca imagine și anvergură. Au fost susținute diverse concerte la Filarmonica Banatul, Opera Română, Domul Romano-Catolic, Parohia Romano-Catolică III Elisabetin (Piața Bălcescu), Biserica Sf. Ecaterina din Cetate, Sinagoga din Cetate, dar și în aer liber. Festivalul a adus în Timișoara artiști de talie mondială ca Jordi Saval (Hesperion XX), Hopkinson Smith (SUA/CH), Christina Pluhar (FR, Arpeggiata). Asociația a organizat două proiecte în cadrul Programului Timișoara 2023: Baroque Watermusic - o serie de cinci concerte pe o ambarcațiune pe canalul Bega, precum și trei concerte-lecție desfășurate la Muzeul de Artă, la Liceul de Artă Ion Vidu și la Facultatea de Muzică și Teatru, prin programul de finanțare Onboard TM2023. Cel de-al doilea proiect a fost Opera Reloaded - realizarea unei opere din perioada barocului, cu scenografie și instrumente de epocă, la Filarmonica Banatul și la Liceul de Artă Ion Vidu. Un alt eveniment relevant din cadrul edițiilor Festivalului Baroc a fost Zilele Muzicii pentru Lăută și Chitară organizat la Ambasada, unde timp de trei zile, publicul s-a putut bucura de concerte, prezentări de instrumente, conferințe, masterclass-uri, workshop-uri și mici spectacole de teatru.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?