Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Astronomia: aspecte conceptuale în desenul contemporan

Organizator
Norbert Filep
Perioada
decembrie 2022 – septembrie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Modele de învățare care implică multiple contexte au generat până acum, în propria practică artistică, provenind dintr-un background puternic ancorat într-o dimensiune tradițională, cercetări și înclinări către o necesitate de dezvoltare a unui limbaj propriu. Astfel, practica care pornește prin acest limbaj, articulat se definește prin varii curiozități caracterizate de aspecte conceptuale, filosofice sau științifice. 

Fascinația mea se concretizează în jurul unei duble semnificații ale diferitelor tipuri de informație. În cazul  proiectului de față, cercetarea este în strânsă legătura cu știința, mai precis cu cea care studiază teritoriul  extra-planetar. Ea pornește de la relația dintre dimensiunea obiectivă a astronomiei și subiectivitatea cu  care noi ne raportăm la propriul nostru mediu terestru. O ocazie unică care constă în aceste excursii de cercetare o reprezintă în primul rând interacțiunea cu  oamenii de știință, suprapunerea celor două gândiri diametral opuse (viziunea subiectivă a artistului și  perspectiva obiectivă a omului de știință). În al doilea rând, contactul cu diferite laboratoare de cercetare și  observatoare astronomice, care pot constitui locuri de făurire de noi idei pentru programul vizual propriu, precum și spații de aprofundare a unor înțelegeri superficiale deduse din varii documentare. 

O cercetare similară poate fi regăsită într-un proiect anterior numit R.O.G.V.A.I.V. și al cărui demers  conceptual se regăsește într-o serie de șapte desene. Această serie pornește de la reprezentarea culorilor  curcubeului prin prisma informației preluate din domeniu fizicii, mai exact lungimea undei electro magnetice specifice fiecărei culori, mărite la o scară semnificativă și transpuse sub forma de oscilații  abstracte repetitive pe întreaga suprafață a hârtiei (lucrări prezente în portofoliu). Astfel dimensiunea abstractă și demersul conceptual se coagulează într-o serie coerentă, evidențiind interese de transmisie a  informației sub diferite metode (limbaje) de comunicare, evidențiind căutări care țin de o trans disciplinaritate și necesită aprofundări sub forma modelelor de cercetare din afară laboratoarelor de creație.” 

Norbert Filep este un artist contemporan care trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. În ultimii ani, opera sa se articulează prin utilizarea desenului ca mecanism central pentru practica sa conceptuală și mai mult sau mai puțin abstractizată. Fie că folosește linii simple trasate de o riglă, grile preluate din bazele desenului tehnic sau texte împrumutate din diferite cataloage sau reviste de artă, vocabularul său se bazează pe un concept simplu definit de informația în sine. În acest fel el este angajat in descoperirea de noi posibilități de abstractizare, prin redefinirea diferitelor procese de generare a informațiilor prin acumulare si repetare.

Din punctul lui de vedere, „societatea noastră se află într-o dimensiune tranzitorie, în care totul devine din ce în ce mai accelerat și imaterial, pe când cele fizice, care au construit societatea noastră trecută se estompează… acesta este motivul principal pentru care am ales explorarea acestor teritorii (desene tehnice, texte, cărți etc. ) pentru că ele reprezintă mecanismele care au creionat altădată societatea, casele noastre, mașinile noastre, obiectele noastre etc. Astăzi, par să fie toate calculate....”

Expozițiile sale personale includ: Mapping the paper, Galeria Sector 1, București, 2018; One after another , Galeria Mie Lefever, Gent, 2019; Art Rotterdam Fair, Rotterdam, 2020. Lucrările sale au fost incluse în mai multe expoziții de grup: Tropical Lab, Lasalle College of Arts, Singapore 2022, The little thing that counts, MARRA/NOSCO Gallery, Bruxelles, 2022; Mirror, Mirror, CFHILL, Stockholm, 2021; Electric Crossroads, Bubble n Squeak, Bruxelles, 2021; După 12 ani, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București, 2020; Din albastru, Muzeul de Artă Recentă, București, 2020; Lucrările sale sunt incluse în colecții private și publice precum Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București, Muzeul de Artă Recentă, București, Colecția ING, București.

Newsletter


Distribuie
Este utilă această pagină?