Proiectul colaborativ Artă & Artefacte: Sustenabilitate, Cooperație, Comunitate se desfășoară în cadrul noului spațiu-gazdă Ecoop Fabric din Piața Traian, nr. 6, însumează trei puncte de atracție: o expoziție colectivă de artă, susținută de artiști români și internaționali; două ateliere practice și educative pentru copii: artă, știință și meșteșug; prezentări despre aspecte ale sustenabilității în cadrul culturii și economiei urbane. Un eveniment-pilot al comunității cooperative Ecoop Fabric, proiectul Artă & Artefacte: Sustenabilitate, Cooperație, Comunitate este primul dintr-o serie de proiecte cultural-educative care se află la intersecția dintre artă, meșteșug, știință și educație multidisciplinară. Perioada de desfășurare a activităților din cadrul evenimentului este 18-19 februarie 2023.
Scopul Ecoop Fabric este dezvoltarea mișcării de sustenabilitate și de reducere a risipei prin cooperație. Prin evenimentul Artă & Artefacte: Sustenabilitate, Cooperație, Comunitate, Ecoop se lansează în comunitate ca pol multidisciplinar care construiește legături noi între grupuri de interes și subculturi din Timișoara. Proiectul atrage atenția publicului timișorean în vederea găsirii de soluții și stiluri de viață cu minim de risipă, prin clădirea unui centru comunitar pentru creatori și consumatori responsabili. Are ca obiectiv principal participarea cetățenilor, în special a copiilor din cartierul Fabric, în activități culturale pe teme de mediu și dezvoltare durabilă, pentru a accentua conștientizarea crizei climatice și poluării cu plastic. Prin activitățile propuse, intenționăm să atragem în jur de 50 de participanți cărora să le oferim soluții implementabile la nivel local, comunitar, soluții scalabile și aplicabile în orice comunitate.
Ecoop Fabric este o inițiativă multidisciplinară care urmărește să construiască o comunitate durabilă în jurul unor valori comune, cu focus pe sustenabilitate și meșteșug. Timișoara are potențialul de a deveni un pol de dezvoltare durabilă pentru România și regiune, iar Ecoop Fabric își propune să fie catalizatorul acestei mișcări, chiar de la “firul ierbii”, din mijlocul comunității de creatori locali. Proiectul se aliniază cu mai multe dintre valorile și scopurile programului cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, precum construirea de comunități durabile, acțiune colectivă, solidaritate în spiritul valorilor comune, legătura dintre creativitate și meșteșug și dezvoltare ecologică. Activitățile planificate sunt, de asemenea, relevante în contextul global al crizei climatice, deoarece educarea consumatorilor conduce nu numai la reducerea amprentelor individuale de carbon, ci poate chiar declanșa schimbări sistemice prin implicare civică.