Ars Testudinis se traduce din limba latină prin Arta lăutei și este un proiect care constă într-o serie de concerte-lecție realizate cu ajutorul unei lăute fabricată de Caius Hera în atelierul privat, ca replică a unui instrument faimos din secolul al XVI-lea. Din 2019, Caius Hera lucrează în domeniul construcției și reparațiilor de instrumente muzicale de epocă. În propriul atelier, Caius Hera a asamblat zeci de instrumente diferite din familia harpei, a lăutei și a chitarei. Prin intermediul proiectului propus în cadrul Bursei de Creație Energie!, Caius Hera își propune să promoveze atât instrumente unice, cât și creații muzicale clasice pe care să le prezinte publicului în forme demonstrative la care va adăuga un caracter informativ și pedagogic.
Caius Hera va achiziționa o serie de materiale pentru construcția instrumentelor muzicale de la furnizori din zona Reghinului acolo unde trăiesc lutieri de renume, precum și fabrici de construcție de instrumente muzicale. Caius Hera va crea o lăută renascentistă după desene tehnice realizate la scară după instrumentul original creat inițial de către lutierul Vendelio Venere, în anul 1592. Originalul creat de lutierul italian se află la Academia Filarmonica din Bologna.
Pentru Caius Hera, demersul este o continuare firească a muncii de cercetare și atelier de aproape șase ani, timp în care a construit o serie de instrumente muzicale de epocă, pe care le-a promovat și prezentat publicului, cu diferite ocazii. Obiectivul lui Caius Hera este să promoveze repertorii și instrumente muzicale care nu mai sunt folosite în practica muzicală de sute de ani, demersul de reda viață acestor instrumente vechii fiind unul original și unic în peisajul cultural contemporan. La concertele-lecție, Caius Hera va invita studenți, elevi și cadre didactice din cadrul Facultății de Muzică din Timișoara, precum și din cadrul Liceului de Artă Ion Vidu, dar și public din afara instituțiilor de învățământ muzical.
Caius Hera s-a născut la Timișoara. A absolvit Liceul de Arte Plastice în anul 1999, la specializarea Grafică, perioadă în care a devenit pasionat de arta marilor maeștrii din epocile clasice. Studiind picturi în care sunt reprezentate instrumente muzicale vechi, Caius a devenit interesat de tradiții muzicale de mult apuse, înscriindu-se la Facultatea de Muzică din UVT. Caius Hera a abordat repertorii specifice muzicii vechi, în special compoziții din perioada Renașterii și a Barocului, la chitară clasică. Simțind nevoia redării acelor repertorii într-o manieră cât se
poate de autentică, Caius Hera și-a comandat prima sa lăută renascentistă în anul 2004, fiind la acea vreme, unul dintre puținii muzicieni din România care abordau fidel muzica veche.
Pentru aprofundarea repertoriului specific lăutei și a tehnicilor de interpretare autentice, Caius Hera a urmat studii la Schola Cantorum Basiliensis din Elveția unde a studiat cu maestrul Hopkinson Smith, unul dintre cei mai apreciați interpreți la lăută din lume. În anul 2017, a obținut titlul de Doctor în Muzică (Magna Cum Laude) acordat de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, cu cercetarea Arta Fanteziei pentru Lăută în Italia secolului al XVI-lea, publicată la editura Eurostampa. În prezent, Caius Hera este singurul lăutist-concertist din zona de vest a țării și este președinte al Asociației Festivalul Baroc Timișoara prin care a organizat sute de evenimente culturale.