Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Arhiva Adrian Newell – Fragmente de istorie queer

Organizator
eQuiVox
Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
23.630 lei

Arhiva Adrian Newell – Fragmente de istorie queer aduce în atenția publicului timișorean presa gay ca formă de expresie și existență a persoanelor LGBTQ+, într-un context socio-politic în care homosexualitatea și propaganda homosexuală erau interzise în Codul Penal. Presa scrisă a reprezentat – în epoca sa de aur – principalul vehicul de transmitere a informațiilor, anunțurilor sau a poveștilor cu și despre homosexuali din România. Făcând un salt în timp, presa anilor 90 este – pentru privitorul de astăzi – un instrument cultural-istoric care oferă acces grafic la frânturi de istorie LGBTQ+, creionând ample tablouri (intime) din viața persoanelor „interzise prin lege”.

De la anunțul lui Newell din Evenimentul Zilei, privind înființarea unui pen club gay, până la matrimoniale pentru „o prietenie de lungă durată” și lansarea Gay45 – primul ziar gay din România – expoziția însoțește privitorul atât prin articole, schițe, poezii, proză, imagini naționale, cât și locale, privind istoria scrisă a persoanelor LGBTQ+ din România anilor 90. Expoziția prezintă o parte din arhiva personală a lui Adrian Newell Păun și este organizată de eQuiVox, în parteneriat cu MozaiQ și FITT Timișoara. Aceasta va fi expusă la FITT timp de 3 zile, între 17 și 19 februarie 2023. Vernisajul expoziției va avea loc Vineri, 17 februarie, începând cu ora 19.00, în holul de la etajul 1 al clădirii FITT, în prezența lui Adrian Newell Păun, Vlad Levente Viski (MozaiQ) și a lui Adrian Oncu. 

Scopul proiectului este de a populariza istoria recentă a comunității gay din România, respectiv din Timișoara, și de a aduce la lumină bucăți de istorie culturală (articole din presa scrisă din România anilor 90) care altfel sunt omise de discursul oficial. Obiectivele proiectului sunt informarea a cel puțin 90 de beneficiari direcți (participanți la expoziție), cu privire la istoria persoanelor homosexuale din România anilor 90, precum și facilitarea discuțiilor privind istoria minorităților drept completare a istoriei generale a României, respectiv a Timișoarei. Relevanța proiectului constă în tipul de informație pe care îl prezintă – istorie națională și locală a  comunității LGBTQ+ - precum și în forma de prezentare – articole din ziare, imagini și fotografii, extrase  literare precum poezii, proză scurtă, cu tematică LGBTQ+.  


Distribuie
Este utilă această pagină?