Alexandra Tănăsescu a vizitat anul trecut Timișoara, în contextul Capitalei Europene a Culturii, cunoscând oameni și vizitând locuri, luând parte la evenimente culturale, proiecte. Proiectul Pepiniera 1306, desfășurat de Ordinul Arhitecților din România - Filiala Timișoara, inclus pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură, a impresionat-o și, într-un context mai larg, este tema proiectului pe care îl propune în cadrul Bursei de Creație Energie! Ce s-a întâmplat cu plantele respective după ce structura a fost demontată, câtă și ce fel de muncă a stat în spatele proiectului - Pepiniera ar fi una dintre poveștile reportajului amplu pe care îl propune în cadrul bursei.
Ideile centrale ale reportajului sunt arhitectura și breasla arhitecților, munca acestora în contextul Timișoara 2023, dar și în general, impactul arhitecturii/proiectelor de arhitectură puse în practică asupra vieții de zi cu zi, relevanța arhitecților în viața orașului.
Reportajul amplu în format text și însoțit de fotografii va fi publicat pe www.culturaladuba.ro, publicație cu o medie lunară de 150k de vizitatori unici, amplificat apoi pe paginile de social media Cultura la dubă - Instagram, Facebook, Youtube, Linkedin. Reportajul va presupune documentare și interviuri, o cercetare a locurilor și spațiilor relevante pentru tema propusă. În ceea ce privește spațiile pe care dorește să le prindă în reportaj unul dintre acestea este și FABER, o poveste de succes proiectată de arhitecți.
Alexandra Tănăsescu este jurnalistă și are o experiență de 17 ani. S-a angajat la 20 de ani ca reporter la PRO TV unde a activat timp de aproape 12 ani. Din postura de corespondent de știri, a acoperit evenimente majore precum Colectiv, atentatele de la Bataclan - Paris, finala Roland Garros câștigată de Simona Halep, EURO 2016, protestele din Piața Victoriei 2017, funeraliile Regelui Mihai. În octombrie 2019, a fondat publicația online Cultura la dubă, care în scurt timp a devenit una dintre cele mai citite publicații dedicate jurnalismului cultural și educației. În 2020 a fost premiată cu Bursa Alex. Leo Șerban la TIFF, cea mai presigioasă bursă românească acordată jurnaliștilor culturali. Coordonează și în prezent activitatea publicației Cultura la dubă, unde publică interviuri, reportaje, investigații sau știri.