Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

AnimaDOK

Perioada
iule - octombrie 2022
Suma solicitată
74.850 lei

AnimaDOK propune organizarea unei serii de workshop-uri aplicate destinate tehnicilor si producției de  filme de animație pe subiecte de documentar si care se concretizează prin realizarea unui film de animație  de scurt metraj non-ficțiune tip omnibus realizat în baza unui proces de co-creație la care participă artiști,  profesioniști și studenți.  Fiecare dintre participanți va concepe și va realiza un mic fragment din filmul de animatie scurt metraj în  urma unui proces asistat de experți si profesioniști din domeniul filmului de animație si al filmului  documentar. AnimaDOK duce la nivelul următor artistic și tehnic conceptul lansat în  2020. Prin distribuirea în mediul online a produsului final realizat și prin proiecțiile  deschise pentru public urmate de studii de caz pe care le organizăm în paralel cu atelierul principal ne  adresăm și altor grupuri țintă de factură mai largă, iubitorii de film și de cultură din diverse categorii sociale și de vârstă. 

Fondată în 2007 de un grup de cineaști, profesioniști și critici de film din România care activau în zona  filmului documentar, Asociația DocuMentor a implementat în țara si în străinătate proiecte naționale și  internaționale destinate profesioniștilor si publicului larg. Împreună cu parteneri ca Discovery Campus,  Eurodoc, EsoDoc, ZeLIG, Centrul Național al Cinematografiei, One World, Animest, Universitatea de Vest,  EDN, Rise Project, Media Programme, Novi Sad 2022 ș.a., am organizat standuri naționale la conferințe de  profil, sesiuni de training, workshop-uri, sesiuni de pitching, proiecții de film, studii de caz si întâlniri cu  personalități si profesioniști din domeniul filmului documentar, filmului de animație, jurnalismului de  investigație, new-media si televiziune. 

Asociatia Animest organizeaza Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, singurul festival din  România dedicat în exclusivitate filmului de animație. Fondat în 2006, festivalul aduce pe marele ecran sute  de filme din toată lumea, în șase categorii de competiție, retrospective, programe dedicate unor școli de  animație faimoase, festivalurilor de gen, marilor nume ale industriei. În fiecare an, în octombrie, Bucureștiul  găzduiește regizori de film, producători, studenți, curatori și jurnaliști, care iau parte la discuții cu publicul,  la premiere, țin ateliere și master-class-uri, susțin concerte și prezintă proiecte noi de filme de animație. Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita și promova animația  autohtonă. Noua generație care a participat la atelierele organizate de Animest numără deja profesioniști în  studiouri de animație din țară, dar și studenți la marile universități europene. DocuMentor si Animest realizează prin AnimaDOK un parteneriat regional care este complementar cu  atelierul Animest de la București deoarece inițiativa de la Timișoara are o componentă ficțională mult  redusă pentru că se axează pe filmul documentar animat sau filmul care prezintă povești din realitatea  imediată cu ajutorul animației.  


Distribuie
Este utilă această pagină?