Proiectul pe care Olga Török îl propune în cadrul Bursei de Creație Energie! este Amintirea viitorului (titlu în lucru), un proiect de cercetare privind identitățile (culturale/etnice) în tranziție. Olga Török este interesată de identitățile minoritare pentru că poate observa atât mutabilitatea afilierilor, cât și amenințarea omogenizării sau a apropierii de către societățile majoritare. Pentru Olga Török, trăind într-o lume globalizată, ”identitățile minorităților culturale sunt caracterizate de incertitudini și rupturi, de experiențe de migrație și de lipsa de vizibilitate. Dialogul artistic și de cercetare între cultura populară din Banat și cultura japoneză prin dansul butoh, dorește a fi o platformă pentru discuții politice și sociale și un laborator pentru prezent și viitor”. După cercetare, Olga Török va prezenta două evenimente. Evenimentul întâi va consta în vernisarea instalației video-audio cu modificări survenite prin Inteligența Artificială urmată de o petrecere tematică 2 (h)our party cu muzica tradițională bănățeană mixată cu muzică contemporană.
Evenimentul doi va conta într-un artist talk moderat de către Cristian Vicol, scriitor și cercetător al minorităților timișene. O dezbatere cu demonstrații de dans butoh și un mix-ul realizat în perioada de cercetare. Evenimentul va avea și o componentă interactivă în care publicul poate experimenta spontan o mișcare butoh. De asemenea, în perioada cercetării, Olga Török va participa, timp de două săptămâni, la un atelier de butoh în Germania, un atelier sub îndrumarea maeștrilor butoh japonezi. ”Este gândul corpului meu, așa cum a descris-o Hijikata, creatorul butoh. Un corp care acționează ca o oglindă a propriei istorii și modelează identitatea. Reflexia asupra identității personale marcate de zestrea și rădăcinile mele multietnice în contextul în care trăiesc și îmi desfășor activitatea artistică în prezent în Timișoara în comunitatea șvăbească, maghiară și datorită proiectului Remix ID câte puțin și în celelalte etnii, ca de exemplu sârbă, croată, bulgară, evreiască, aromână, slovacă, ucrainiană și romă.”.
Olga Török este artistă multidisciplinară în Timișoara. Creația sa artistică se împarte între actorie, performance și coordonare artistică. După încheierea studiilor de actorie, s-a alăturat echipei Teatrului German de Stat din Timișoara. A colaborat cu unii dintre cei mai distinși regizori și coregrafi din România. A fost triplu nominalizată la Premiile UNITER (Uniunea Teatrala din România), câștigând Premiul Publicului două ori. A primit o serie de premii locale pentru contribuția sa semnificativă la promovarea culturii și a patrimoniului artistic. În afara activității teatrale, este implicată în coordonarea artistică a proiectului cultural Remix ID, inițiat în 2018. Proiectul documentează și reinterpretează tradițiile, muzica și dansurile a peste 10 etnii din Timiș. A coordonat intervenții culturale în peste 10 localități din Timiș, desfășurând ateliere de dans contemporan îmbinat cu elemente de dans folcloric. În acest context, a regizat spectacolul Ethnic Love Mix Vol 12. Explorarea zonei performative reprezintă unul dintre punctele mele centrale de interes, iar acest lucru se reflectă în inițierea și regizarea de performance-uri inovative precum Reconstruction with Art (2015), Pe scurt (2016), Bubble Gum Land (2017), yoLga (2018) și V.I.P. - Very Isolated Person. Performance-ul online și offline V.I.P. - Very Isolated Person a primit recunoaștere atât la nivel național, cât și internațional, fiind invitat și premiat la diverse festivaluri în perioada anilor 2020 - 2022.