Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Afară din casă | Cercetare artistică și atelier creativ

Perioada
octombrie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Alexandru Macrinici a beneficiat, în primăvara acestui an, de un stagiu de formare în cadrul Asociației Culturală Contrasens unde a început o cercetare artistică pe tema accesibilității culturale a persoanelor din grupuri vulnerabile, a gradului de incluziune a persoanelor cu dizabilități în viața culturală timișoreană, mai ales în contextul anului 2023 în care Timișoara a fost Capitala Europeană a Culturii. Analizând mai multe evenimente accesibilizate, concluzia lui Alexandru Macrinici ar fi aceea că amenajarea spațiilor nu este suficientă, e foarte important să fie asigurat și transportul la eveniment și de la eveniment - dacă e complicat să ajungi, atunci nu mai ieși din casă. Eforturile pentru accesibilizare sunt un prim pas, consideră Alexandru Macrinici, iar pasul doi ar fi ca persoanele cu dizabilități să apară pe scenă, să fie incluse în procese creative, producții, evenimente culturale.

În cadrul Bursei Energie!, Alexandru Macrinici va avea o perioadă de cercetare artistică și atelier creativ, urmată de o discuție publică. Folosind tehnici de teatru documentar, se va întâlni cu persoane cu dizabilități cu care va realiza interviuri, dar și alte activități cu persoane cu dizabilități. Am promis deja Simonei Smultea, o persoană nevăzătoare, că vom merge cu bicicleta în tandem, pe malul Begăi. Bursierul va participa la activitățile derulate de asociațiile și instituțiile de profil (Avem Ceva de Spus, Asociația Handicapaților Locomotori, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Pufan, etc.), urmărind un contact cât mai apropiat cu diferite  persoane cu dizabilități din Timișoara. Cercetarea va avea și o componentă de atelier creativ - de scriere dramatică, la care va invita persoanele intervievate atât în cursul lunii octombrie, cât și martie. Scopul atelierului este de a dezvolta monoloage autobiografice, dar și de a-i ajuta pe participanți să deprindă tehnicile de exprimare în public, de se învăța și de a reduce stresul exprimării în public. Participanții la atelier vor avea opțiunea să lectureze, sau să le fie lecturat textul în cadrul discuției publice.

Alexandru Macrinici s-a născut la Chișinău, Republica Moldova. Deține licența în Istorie, a Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, licența în Artele Spectacolului – Regie, Universitatea de Arte din Târgu- Mureș și masteratul de Scriere Dramatică coordonat de Alina Nelega. În 2017, Alexandru a scris piesa Ping-Pong, produs ca și spectacol radiofonic de către Teatrul Național Radiofonic – Radio România. În cadrul festivalului internațional Dramokratija, la Vilnius, Lituania, piesa lui Alexandru, Troleibuzul nr. 2, a fost montată ca și spectacol lectură, în aprilie 2018. În februarie 2019, Alexandru a semnat regia artistică a primului său spectacol - Laika. Numele meu e
câine, de David Kostak, la Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel, Târgu-Mureș, iar în martie a regizat spectacolul-lectură Vremea Culesului, de Anna Wakulik. La debutul pandemiei de Coronavirus, Alexandru Macrinic s-a mutat la Chișinău, unde a regizat spectacolul radiofonic Super-Lenin, după un text scris în cadrul unei rezidențe în Transnistria. În ultimii ani, Alexandru a cercetat scena independentă din Republica Moldova și a inițiat o serie de ateliere de teatru comunitar pentru adolescenți și tineri, dezvoltând Artă în Mahala, platformă rurală de educație prin cultură. Zonele de interes ale lui Alexandru Macrinici sunt arta politică, procesele de dezvoltare ale textului nou de teatru și gradul de incluziune a persoanelor cu dizabilități în viața culturală.


Distribuie
Este utilă această pagină?