„Instalație interdisciplinară new media, Angela este un experiment inovator al interacțiunii nonverbale, printr-o modalitate de comunicare creativă, între o vârstnică – bunica mea, Angela, care are vârsta de 92 ani – și o persoana mai tânară (în cazul acesta eu, nepotul ei). Parcursul terapeutic al experimentului își propune reducerea singuratații pe care o resimt vârstnicii prin creearea de conexiuni noi și reconectarea cu generația tânăra printr-un limbaj creativ folosind ca mobil de comunicare inteligență artificială (A.I).
Beneficiile primare acestui proiect sunt stârnirea curiozității pentru a învață lucruri noi, creșterea încrederii și a stimei de sine, reducerea singuratații, precum și stârnirea interesului față de mediul tehnologic înconjurator și utilitaritatea lui. Estetica proiectului își propune găsirea unei noi forme de exprimare cognitiva si emoțională care nu ar putea fi realizate altfel decât prin acestă simbioza dintre trei generații (cronologice dar si tehnologice) diferite: Angela, AI-ul și cu mine.
Datorită conexiunilor noi create între cei doi participanți, nu va exista senzația uneori înspăimântătoare de a învăța lucruri noi. Astfel, fiecare parte se va simți în grija celeilalte și vor avea un scop comun creativ, care estompează granița dintre artă și tehnologie, dintre om și algoritm, dintre rutină si tradiție și algoritmurile cibernetice pe care tot oamenii le-au tradus în limbaj binar.
Astfel, apare posibilitatea de a genera un limbaj de expresie personalizat, oferind publicului acces inspirațional fața de noile forme tehnologice și ușurând parcursul de reconectare reciprocă a tinerilor cu vârstnicii, cu persoanele care au suferit AVC sau alte boli neurodegenerative.
Experimentul are ca scop menținerea și îmbunătățirea sănătății mintale/emoționale a colaboratorilor. Această metodă îl poate ajuta pe vârstnic să își controleze mai bine episoadele de anxietate, să dezvolte abilități de comunicare noi, să relaționeze cu familia mult mai ușor și să se integreze într-o societate complexă, mereu în dezvoltare.”
Alex Halka este compozitor și artist vizual. Membru fondator și director artistic al Teatrului Postnațional Interfonic. Estetica sa are o coloană vertebrală interdisciplinară, creând un limbaj de expresie autogenerativ expansiv, care estompează granița dintre artă și tehnologie, dintre om și algoritm, dintre folclor și cyborgi. Activitatea lui cuprinde coloane sonore pentru teatru și film, expoziții de artă contemporană, instalații audiovizuale interactive și performance-uri live audiovizuale.
Pentru un timp, cariera sa de muzician și artist vizual s-a împletit cu cea de actor, profesând în cadrul Teatrului German de Stat Timișoara. Este compozitor de muzică de scenă din 2009, de atunci semnând coloanele sonore a peste 50 producții, atât în teatre instituționalizate, cât și în teatre independente. In cadrul Teatrului Postnațional Interfonic, a creat Compania Alex Halka, o comunitate interdisciplinară unde exprimarea liberă, cercetarea și chestionarea se află în siguranță.