Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

25 de ore de teatru non-stop | Ediția XIV-a

Organizator
Asociația BIS
Perioada
5 octombrie-6 octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
249.930 lei

Conceptul festivalului își are germenii într-o acțiune care a avut loc în Timișoara, în urmă cu 21 de ani, în primăvara anului 2003, de Ziua Mondială a Teatrului. Apoi, începând cu anul 2011, la Sibiu -  fostă Capitală Europeană a Culturii, au avut loc douăsprezece ediții. Anul trecut, sub auspiciile Programului cultural național Timișoara Capitală Europeană a Culturii, festivalul a revenit de unde a început, cu o ediție exuberantă care s-a bucurat de atenția publicului. În jur de 3.600 de spectatori de vârste diferite, în 10 spații indoor și outdoor. Anul acesta, pe lângă prezentarea unor spectacolele de calitate, festivalul își propune valorificarea spațiilor neconvenționale, implicarea activă a publicului și exemplificarea modului în care arta teatrului poate fi, prin componenta ei general-umană, nu doar entertainment, ci și instrument de incluziune, empatie și dezvoltare socială.

În toamna anului 2024 intenționăm să organizăm, la Timișoara, Ediția a XIV-a a festivalului care va fi un maraton al teatrului independent. Activitățile se vor desfășura în mai multe spații simultan, într-un interval de 25 de ore. Harta festivalului cuprinde atât locații convenționale, cât și neconvenționale. Scopul organizatorilor pentru această ediție este de a își dezvoltate și diversifica publicul. Vor participa cele mai importante companii teatrale independente din țară, cu discursuri estetice ancorate în realitatea socială și geo-politică, dar și de adolescenți (Fabrica de Teatru Sibiu și Asociația Ferentari București). Trupele participante sunt nume active la nivel național în zona teatrului independent precum Auăleu, Basca și Thespis (Timișoara); Teatrul de Artă/Unteatru/ Replika (București); Reactor/ Centrul Maidan/ NøN (Cluj) sau Bis Teatru (Sibiu). Anul acesta, festivalul va avea o dimensiune internațională, prin implicarea unor trupe de teatru din Ucraina, Elveția, Germania, Uganda, Republica Moldova.

Asociația BIS este un ONG înființat în primăvara anului 2009. Asociația gestionează un spațiu în aer liber, Grădina BIS din Sibiu, ca hub cultural în care, în sezonul cald, au loc spectacole, concerte, ateliere: (https://www.youtube.com/watch?v=lJNyBMuzhrI). Începând din anul 2011, organizează Festivalul 25 de ore de teatru non-stop, un proiect dedicat teatrelor independente. Derulează de nouă ani proiectul comunitar Teatrul din Cartier cu care realizează intervenții culturale în cartierele orașului. Încă de la înființare, asociația a fost activă în spațiul cultural timișorean. În anul 2019, echipa BIS a fost responsabilă de partea artistică a primei ediții a proiectului CivicCultura. În anul 2020, echipa BIS a creat produsul cinematografic Mutat de la noi, parte în cadrul proiectului Cămine în Mișcare al Asociației Prin Banat din Timișoara. În 2021 și în 2022, spectacolul a fost jucat la Timișoara (la Faber și la Vechea Garnizoană). În anii 2021 și 2023, actorii BIS au fost parte din distribuția spectacolului Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte.


Distribuie
Este utilă această pagină?